E-servisi · IT

IBM u Crnoj Gori

Američki gigant želi da svojom praksom i rešenjima pomogne  Crnoj Gori da podigne sistem elektronske Vlade na evropski nivo, jer IT rešenja ubrzavaju razvoj države za pet do deset puta, saopšteno je iz kompanije

Vodeći svetski proizvođač servera, IBM, biće od sada prisutan i u Crnoj Gori, nakon što je sa podgoričkom kompanijom TradeCom juče potpisao ugovor o distribuciji svojih proizvoda i usluga. Ugovorom o distribuciji softverskih i hardverskih rešenja, čija je vrednost milion evra, TradeComa će se truditi da pokrije više od polovine crnogorskog tržišta. Povećanjem pokrivenosti tržišta IBM-ovim proizvodima i uslugama podstiče se rast i razvoj industrije informacionih tehnologija (IT), što bi trebalo da utiče i na razvoj lokalnih kompanija.

»Za IT tržište Crne Gore ovo će značiti bolje cene i snabdevenost, naročito kod poslovnih rešenja«, ocenio je na konferenciji za novinare generalni direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, Miloš Đurković.

On je kazao da je ovo tek početak saradnje u Crnoj Gori, jer IBM želi da preko TradeComa organizuje mrežu jakih partnera koji će podići nivo usluga IT kompanija.

IBM želi da svojom praksom pomogne i Crnoj Gori da podigne sistem elektronske Vlade na evropski nivo, jer IT rešenja ubrzavaju razvoj države za pet do deset puta, saopšteno je iz kompanije.

TradeCom će nuditi Intel i AMD bazirane servere i storidž rešenja, kao i softverska rešenja koja prate tu hardversku ponudu, a omogućiće i autorizaciju novih partnera za prodaju IBM-ovih proizvoda i rješenja. Obezbijeđeno je i održavanje opreme, uz partnerski nastup u domenu pružanja ostalih usluga i konsaltinga.

»To uvećava vrednost naše ponude. Ovaj ugovor je deo naše strategije za stvaranje jakih partnerskih odnosa sa vodećim IT kompanijama, kao što je IBM«, rekao je generalni direktor Trejdkoma, Darko Popović.

Kao globalno integrisana kompanija, IBM želi da takva rešenja primijeni i u Crnoj Gori, saopštio je njen predstavnik za zemlju, Dragan Cikić. On je podsetio da je jedna od IBM-ovih incijativa u Crnoj Gori i podrška mladim talentima, koja studentima Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici treba da omogući lak pristup IBM-ovom globalnom znanju i ekspertizi.

Leave a Reply