IT

IBM u prvom kvartalu povećao neto dobit za 26%

Deonice IBM-a, koje mnogim ulagačima da predstavljaju sigurno ulaganje, od početka godine dobile su gotovo 10% na vrednosti

Tehnološki div IBM u prvom ovogodišnjem tromesečju ostvario je dobit veću od očekivanja uprkos slabljenju aktivnosti u američkoj ekonomiji, najviše zahvaljujući snažnom rastu prihoda od pružanja tehnoloških i usluga savetovanja.

Neto dobit mu je u tom razdoblju dostignula 2,32 milijarde dolara, što je za 26 posto više u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. Prihodi su istovremeno povećani za 11 posto, na 24,5 milijardi dolara.

Prihode IBM-a, najveće kompanije u svetu sa područja tehnoloških usluga, podupire nastavljeno klizanje kursa dolara, sa obzirom da ugovori sklopljeni u dolarima sada kompaniji donose veće prihode. Kada bi se isključio uticaj fluktuacija valutnih kurseva, kako tumače u kompaniji, prihodi bi porasli za svega 4,0 posto.

Pa ipak, radi se o drugom tromesečju zaredom u kome IBM pokazuje relativnu otpornost na teškoće u ekonomiji, posebno u posrnulom sektoru finansijskih usluga, najvećem korisničkom segmentu.

Posebno svetlu tačku u njegovu poslovanju predstavlja poboljšane aktivnosti na američkom tržištu, koje mu donosi oko 35 posto prihoda. Prodaja na domaćem tržištu porasla je za 6,0 posto u prvom tromesečju, a rast dobiti zabeležile su sve poslovne jedinice IBM-a, stoji dalje u saopštenju kompanije.

Leave a Reply