IT

ICM Electronics gradi prvu fabriku robota u Srbiji

Novosadska kompanija ICM Electronics počeće danas da gradi prvu fabriku robota u Srbiji. ICM-ova fabrika za proizvodnju i montiranje robotskih linija biće locirana u Platičevu, Opština Ruma.

Direktor ICM-a Dragan Mićić rekao je novosadskom Dnevniku da će prvi roboti početi da se proizvode već krajem godine. Automatizacijom i robotizacijom proizvodnih procesa ICM Electronics se bavi već godinama, a samo u poslednje vreme robotizovala je pogone u Bambi Banatu, Jaffi, Swisslion, Imleku, Metalcu, Grand promu i drugim. ICM se od 1994. godine bavi automatizacijom proizvodnih procesa, a od 1996. godine koristi proizvode japanske korporacije Omron.

O kakvoj tehnologiji se radi govori činjenica da je Omronov industrijski računar ugrađen u Space Shuttle, gde reguliše temperaturu i rad motora. Industrijske računare tog tipa ICM Electronics je ugradio i time automatizovao preko 100 proizvodnih linija u vodećim fabrikama Srbije“, objašnjava Mićić.

Od 2006. novosadska kompanija sarađuje sa japanskom korporacijom Fanuk Robotics, kao i sa nemačkom kompanijom Schunk. “Najveće interesovanje za instaliranje robotskih linija kod nas je za sada pokazala mašinska industrija – oko 60 odsto zainteresovanih je iz te oblasti. Trenutno radimo na projektima timskog rada robota u oblasti zavarivanja i sečenja metala“, rekao je Mićić.

Leave a Reply