IT

IKT Srbije u 2011. beleži rast

Industrija informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji i prošle godine zabeležila je rast veći od pet odsto. Od izvoza maline Srbija je zaradila 140 miliona dolara, a od izvoza softvera gotovo 50 odsto više.

Rekordan izvoz, veći od 200 miliona dolara, još je značajniji ako se zna da ga je postiglo samo pet hiljada stručnjaka u 80 domaćih firmi. Naši programeri autori su brojnih aplikacija za operativne sisteme Simbijan, Android i Vindous.

Izvoznici, međutim, traže od države da stvori uslove za lakše poslovanje u toj industrijskoj grani. Oni podsećaju na mnoge prepreke za razvijanje posla. Zbog komplikovanih finansijskih transakcija sa inostranstvom ponekad čekaju nekoliko dana da naplate usluge.

Pre krize, godišnja stopa rasta informaciono-komunikacionog tržišta u Srbiji bila je između 15 i 18 odsto. Tada je bilo realno očekivati da ćemo do 2013. na tom polju stići srednje razvijene zemlje. Da bismo danas to postigli, narednih nekoliko godina potreban nam je najmanje dvocifreni godišnji rast.

Leave a Reply