IT

Imunizator lažno obaveštava o curenju vaših poverljivih informacija

Eksperti iz SophosLabs™-a, Sophos-ove globalne mreže centara za analizu virusa, spyware-a i spema, su savetovali korisnike Apple Macintosh računara da ne “paniče” za navodno otkriće trojanca za Mac OS X platformu. Umesto panike preporučeno je svim Apple Mac zaljubljenicima da dobro osiguraju svoje računare i da se dobro zaštite od svih vrsta kompjuterskih pretnji.

Trojanski konj, nazvan Troj/MacSwp-B (možda poznatiji kao Imunizator), nastoji da uplaši Mac user-e tako što ih obaveštava da su njihovi privatni podaci otkriveni i raspoloživi širokom broju ljudi, sve u cilju da bi ih naveo da kupe nepotreban softver. Primećeno je da je ovaj novi Trojanac usko povezan sa drugim Mac scareware-om, MacSweeper, koji se prošlog meseca pojavio u vidu online reklama na sajtu British TV.

Iako su napadi sajber kriminalaca usmerenih na Mac korisnike mnogo manji u odnosu na Windows korisnike, to nije razlog da ne postoji zabrinutost na polju zaštite. Korisnici Apple Macintosh računara treba da uče na greškama koje su napravili njihovi Windows “rođaci” u prošlosti i da se obezbede da im se ista situacija ne ponovi. To bi značilo da odbranu od malverskih napada stave na prvo mesto i da obezbede zaštitu koja je up-to-date sa zakrpama za nova otkrića.

Leave a Reply