IT

Induc Delphi virus među nama

U roku od svega 24 časa, Sophos je primio više od 3000 jedinstvenih zaraženih uzoraka programa sa virusom W32/Induc-A. Upravo ovaj podatak i navodi na verovanje da je ovaj malver aktivan već neko izvesno vreme i da postoji veliki broj zaraženih računara koji koriste Delphi za razvoj aplikacija.

Zabeleženi primeri infekcija sadrže aplikacije koje se opisuju kao:

  • “A tool for downloading configuration files onto GSM modules”
  • “A compiler interface that operates between our third-party design software and our CNC woodworking machinery”

Kada se fajl zaražen virusom W32/Induc-A aktivira, kreće potraga za Delphi instalacijom na toj mašini. Ako je i kada je pronađe, fajl nastoji da upiše maliciozni kod na SysConst.pas, koji se tada kompilira na SysConst.dcu (nakon čuvanja stare kopije tog fajla na SysConst.bak). Novo zaraženi SysConst.dcu fajl tada dodaje W32/Induc-A kod na svaki novi Delphi fajl koji će se kompilirati na sistem. Delić umetnutog koda izgleda ovako:

Induc-A

Prema medijima u Nemačkoj, popularni kompjuterski magazin koji se može pronaći u prodaji, sadrži kopiju W32/Induc-A Delphi virusa na koricama besplatnog CD-a. ComputerBild CD ROM containing Induc virus infection

18/2009 edicija jednog od vodećih kompjuterskih magazina u Nemačkoj ComputerBild, sa više od 4 miliona pretplatnika, sadržala je zaraženu kopiju TidyFavorites 4.1, korisničkog alata za organizaciju liste omiljenih web sajtova u browser-u.

Izdavač magazina Springer-Verlag, je odmah obavestio nezavisnu ekspertnu organizaciju AV-Test.org koja je potvrdila infekciju. ComputerBild je objavio izjavu za svoje čitaoce (na nemačkom) gde su ih upozorili na infekciju i obezbedili linkove za čišćenje.

Dobra vest je da virus W32/Induc-A izgleda tzv proof-of-concept virus i da nema zlonamerne namere da vam iznudi novac. Ipak, niko ne želi neodobren hakeriski kod aktiviran na svom računaru.

Delphi se često koristio za kreiranje naručenog, prilagodljivog softvera, i to od strane manjih softverskih firmi ili interno unutar razvojnih timova kompanija. Ukoliko imate softver koji je napisan u Delphi-ju ili ste ga sami napisali, bilo bi veoma mudro da se osigurate da je vaša anti-virusna zaštita update-ovana. U stvari, bez obzira da li koristite programe napisane u Delphi-ju ili ne, update je uvek dobra ideja.

Budite svesni da ovaj virus nije samo pretnja za developere koji koriste Delphi. Moguće je da vi i koristite na vašem računaru programe koji su napisani u Delphi-ju i da tako možete doći do zaraze. Ne zaboravite da skenirate vaš računar od Induc infekcije, i ako već niste korisnik Sophos zaštite, uvek možete preuzeti besplatni Sophos detekcioni test download Sophos’s free Threat Detection Test.

Leave a Reply