IT

„Industrije 4.0“ – pokretač evropskog izvoza

Joe Kaeser predsednik i direktor kompanije Siemens povodom otvaranja Sajma u Hanoveru

Sajam u Hanoveru, koji je upravo otvorio svoja vrata stotinama hiljada posetilaca iz celog sveta, pokazatelj je globalnih ekonomskih trendova. Ove godine sajmom dominira jedna tema – „Industrije 4.0“.

Danas smo na pragu nove industrijske revolucije, revolucije kojom se digitalne mreže povezuju sa operativnim vrednostima u inteligentne fabrike, i koja obuhvata sve, od inicijalne ideje, preko dizajna, razvoja i proizvodnje proizvoda, sve do održavanja, servisiranja i recikliranja.

Joe Kaeser

Kao i njene tri prethodnice, ova četvrta industrijska revolucija – Industrije 4.0 – uvešće nas u novu eru proizvodnje. Uvođenje parne mašine u 18. veku, pokretne trake u fabrikama automobila Henrija Forda pre sto godina, i IT i kompjuterski kontrolisanih sistema  u poslednjim dekadama 20. veka – sve je iz to osnova promenilo svet rada. Ni ova revolucija neće biti ništa manje transformativna.

Industrije 4.0 podrazumevaju horizontalnu integraciju protoka podataka među partnerima, dobavljačima i korisnicima, kao i vertikalnu integraciju u okviru samih organizacija – od razvoja do finalnog proizvoda. Ona stapa virtuelni i realni svet. Rezultat je sistem u okviru kojeg su svi procesi u potpunosti integrisani – sistem u kojem senzori i čipovi identifikuju i lociraju proizvode, i u kojem proizvodi znaju svoj istorijat i trenutni status. Ova mreža mašina, skladišnih sistema i proizvodnih postrojenja će razmenjivati informacije u realnom vremenu.

Brzina promena u potrošačkim trendovima biće značajan pokretač Industrija 4.0. Vreme između generacija proizvoda postaje sve kraće. Korisničke preference mogu se promeniti dok su brodovi koji prevoze postojeću  generaciju proizvoda još na moru. I ovo se podjednako odnosi  na patike, majice, elektronske uređaje kao što su smart telefoni, i sve ostale proizvode koji su pod uticajem mode i korisničkih sklonosti.

S obzirom da se proizvodi konfigurišu kako bi odgovorili na preference individualnih korisnika, proizvodnja mora biti fleksibilnija i mora da traje kraće. Poenta je u kreiranju vrednosti za korisnike, a to znači uključiti ih u proces od samog početka.

Naravno, u prednosti su kompanije koje koriste visoko efikasnu masovnu proizvodnju kako bi postigle ekonomiju obima, dok istovremeno imaju mogućnost da ponude visok nivo prilagođavanja. Samo pogledajte auto-industriju: čak ni danas ne postoje, bukvalno, dva identična vozila koja silaze sa pokretne trake, jer proizvođači već omogućavaju kupcima da klikom miša konfigurišu  i naruče auto iz svojih snova. Ne mogu da zamislim situaciju u bliskoj budućnosti gde će korisnici biti spremni da mesecima čekaju na isporuku.

Upravo zato će globalne proizvodne mreže u auto-industriji morati da budu dizajnirane tako da momentalno reaguju na promenljivost individualnih tržišta, kako bi, na primer, u sekundi prešli sa proizvodnje jednog modela na proizvodnju drugog, ukoliko je to model koji je korisnik naručio.

U toj sferi Industrije 4.0 mogu dati ogroman doprinos. Samo digitalizacija može upola skratiti vreme procesa od odobrenja koncepta do isporuke proizvoda, dok će efikasnost inženjeringa biti povećana za 30%. Drugim rečima, ukoliko žele da ostanu konkurentne na globalnom tržištu – kompanije neće imati drugi izbor nego da unaprede svoje poslovanje.

Ništa od ovoga se neće desiti preko noći. Reč je o postepenom procesu kojem će trebati 20 godina da se okonča. Međutim, temelji se postavljaju danas. Mnogi elementi Industrija 4.0 su već dostupni. Uzmite, na primer, trkački automobil vozača Formule 1 Sebastijana Vetela, ili Mars rover „Curiosity“. Oba su već bila, ili su u procesu razvijanja u virtuelnom svetu, uz pomoć softvera za menadžment životnog ciklusa proizvoda (product lifecycle management – PLM software) – koji mesece testiranja u praksi čini nepotrebnim.

Mnogi se pitaju kako će Industrije 4.0 promeniti svet rada. Hoće li postati svet bezdušne proizvodnje? Hoće li taj svet biti nalik Čarli Čaplinovim „Modernim vremenima“, klasičnoj kritici načina rada na pokretnoj traci?

Ne, neće. Zupčanici mašina neće proždirati radnike, ljudska bića neće postati suvišna. Naprotiv, ljudske veštine su te koje će definisati odnos između čoveka i mašine. Kao i sve prethodne, i četvrta industrijska revolucija će biti inicirana od strane čoveka.

I siguran sam da će stvarati poslove. Ali jedna stvar mora biti jasna. Poslovi i kvalifikacije koji će sutra biti neophodni biće potpuno drugačiji od onih koji su potrebni danas. Buduće generacije moraće da se kvalifikuju na nove načine; moraće da budu spremne za neprestano prekvalifikovanje. Za to će biti neophodno promišljanje. Već danas škole, univerziteti i kompanije moraju zauzeti interdisciplinarni i network-orijentisani pristup. Zašto? Zato što će industrijski radnik budućnosti morati da bude specijalista za softver: on ili ona će morati da razumeju kompletnu operativnu vrednost.

Nemačka je idealno pozicionirana da ovlada ovom transformacijom. Ima jaku industrijsku bazu i dualni obrazovni sistem na kojem joj zavide mnoge zemlje. Dodatno, nemačke kompanije imaju visok nivo ekspertize u proizvodnim i fabričkim procesima, kao i u digitalnim mrežama. Uzmite kao primer Siemens – sa 17.000 programera u svetu, Siemens se već oseća kao kod kuće u virtuelnom svetu.

Ono što se odnosi na prošlost može se primeniti i na budućnost – ako se ne pomeraš, ostaćeš iza onih koji nastavljaju da se kreću. Uveren sam da će Industrije 4.0 inspirisati inovacije, i ne samo u startup-ovima, porodičnim firmama i velikim kompanijama u Nemačkoj, već i u preduzetništvu širom sveta. Čak i ako je novi svet Industrija 4.0 još uvek samo vizija – to je vizija sa potencijalom da postane pogon za izvoz ne samo Nemačke, već i cele Evrope.

One thought on “„Industrije 4.0“ – pokretač evropskog izvoza

  1. Аца

    И чему све ово?! Ставили су роботе у фабрике аутомобила и сада немају коме да продају толике аутомобиле. Повећање брзине и ефикасности не значи да ће она моћи да буде искоришћена.

Leave a Reply