IT

Poražavajući rezultati globalnog istraživanja o informacionoj bezbednost

Deloitte booth at PrideTrećina kompanija u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) značajno je smanjila svoja ulaganja u informacijsku sigurnost, a čak 60 odsto tek “hvata korak” sa rastućim pretnjama po sigurnost.

S druge strane, čak 41 odsto kompanija u proteklih godinu dana je doživelo interno kršenje informacione sigurnosti, ističe treće globalno istraživanje o sigurnosti u TMT kompanijama konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da nivo sigurnosti značajno zaostaje za prošlogodišnjim, što može imati negativne posledice po poslovanje. Kompanije koje trenutno ne ulažu dovoljno u sigurnost mogle bi da postanu ranjive pred rastućim pretnjama – sve sofisticiranijim informatičkim napadima i novim tehnologijama. Širenje digitalne imovine trebalo bi da motiviše kompanije da značajniji deo ukupnog IT budžeta alociraju u sigurnost.

Međutim, samo mali deo (6 odsto) ispitanika obuhvaćenih istraživanjem posvećuje oko 7 odsto ukupnog budžeta za IT sigurnost. Reč je o značajnom smanjenju u odnosu na prošlu godinu, kad je takav udeo izdvajalo čak 36 odsto kompanija. Deloitte-ovo istraživanje ističe da pad ulaganja u sigurnost usporava prihvatanje novih sigurnosnih tehnologija. Kompanije se danas radije koncentrišu na optimizaciju već postojećih rešenja nego da investiraju u najsavremeniju tehnologiju od koje će imati koristi tek tokom očekivanog ekonomskog oporavka.

Iako društvene mreže na internetu i blogovi mogu biti korisni alati, oni povećavaju opasnost po internu sigurnost kompanija. Čak 80 odsto ispitanika smatra da je njihova kompanija podložnija narušavanju informacione sigurnosti zbog korištenja Weba 2.0, ali i tehnologija kao što su pretexting i phishing. Dalje, generacijske razlike znatno utiču i na percepciju privatnosti. Mlađe generacije rado razmjenjuju razne vrste podataka, čime mogu odati osetljive informacije o vlastitoj kompaniji. Zbog toga se danas svega 28 odsto ispitanika smatra “vrlo sigurnim” u vezi internih pretnji po informacionu sigurnost, za razliku od prošlogodišnjih 51 odsto.

Kompanije u TMT sektoru suočene su i sa porastom regulatornih zahteva u vezi informacione sigurnosti, čije nepoštovanje može kompaniju skupo stajati. Međutim, 67 odsto ispitanika smatra da su regulatorni sigurnosni zahtevi tek “donekle efikasni” pa da i dalje nedostaje podrška višeg menadžmenta u njihovom sprovođenju.

Leave a Reply