E-servisi · IT

Informacione tehnologije preduslov razvoja Srbije

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da su elektronske komunikacije i informacione tehnologije osnovni preduslov za razvoj srpske ekonomije.

Matić je na predstavljanju Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama u prostorijama Građevinskog fakulteta u Beogradu istakla da su osnovni principi tog dokumenta omogućavanje razvoja telekomunikacija i stabilan, transparentan i nediskriminatorni regulatorni okvir za postojeće operatore, kao i one koji žele da investiraju u Srbiji.

Ona je podsetila na to da je na sednici Vlade Srbije održanoj prošle nedelje donet Zaključak o početku liberalizacije fiksne telefonije, odnosno o otpočinjanju tenderske procedure za drugog operatera fiksne telefonije.

Takođe, Matić je izrazila očekivanje da će kompletna procedura biti završena do kraja godine ili eventualno nekoliko nedelja kasnije, i dodala da će zbog tog zaključka u Nacrt zakona, koji je objavljen na sajtu tog ministarstva, biti unete izmene u narednih nekoliko dana.

Matić je objasnila da to znači da će biti predviđeno da nijedan operater koji će dobiti licencu neće moći da posluje pod uslovima koji će biti povoljniji od uslova postignutih u sadašnjoj proceduri na period od dve do tri godine.

Prema njenim rečima, procedure u regulisanju radiofrekvencijskog spektra, kao izuzetno vrednog i ograničenog resursa svake zemlje, sada su pojednostavljene kako bi se operaterima omogućilo da što pre realizuju svoje investicije.

Leave a Reply