IT

Informaciono kontrolisano društvo

Na Filozofskom fakultetu 14. februara Oliver Subotić je odbranio doktorsku disertaciju “Informaciono kontrolisano društvo i njegove implikacije”. Dr Oliver Subotić je dokazao da je informaciono kontrolisano društvo bazirano na informacionom nadzoru devijacija u razvoju savremenog informacionog društva i da preti da ugrozi razvoj informacionog društva u celini.
Nadzor je postajao u svim društvima ali je nadzor bio vrlo selektivan i ograničen. Sada u uslovima postojanja i primena savremenih informacionih tehnologija nadzor postaje totalan i sveobuhvatan.

Subotić očekuje da humanistička akademska inteligencija, razvoj morala i etike informacionog društva i unapređivanje svesti o privatnosti mogu da smanje opasnosti od elektronskog nadzora.

Disertacija dr Subotića predstavlja dragoceni doprinos promišljanju o daljim pravcima i potrebnim merama u razvoju informacionog društva u Srbiji. Mentor u izradi ove disertacije je bio prof. dr Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta.
Nikola Marković, ICTSERVIS

One thought on “Informaciono kontrolisano društvo

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Prema misljenju Semjuela R. Hantingtona iznetom u knjizi “Treci talas” (1991), mogla bi da bude moguca tehnokratska diktatura u kojoj bi autoritarna vlast bila moguca i stekla legitimnost na osnovu svoje sposobnosti da manipulise informacijama, medijima i sofistikovanim nacinima komunikacije. Nijedan od ovih novih oblika autoritarizma nije vrlo verovatan; ali takodje bi bilo tesko reci da je bilo koji od njih u potpunosti nemoguc.

    Mogli bi se pojaviti novi oblici autoritarizma koji bi pogodovali bogatim, informacionim, na tehnologiji utemeljenim drustvima.

Leave a Reply