IT

Informatička bezbednost i politika u Londonu

Rusija nudi međunarodnoj zajednici usvajanje konvencije o globalnoj infromatičkoj bezbednosti. Svoju inicijativu Moskva predstavlja na Međunarodnoj konferenciji o kiberprostoru. Prvi forum takvoh nivoa odvija se u Londonu. U Britansku prestonicu doputovalo je preko 700 delegata iz 60 zemalja sveta.

Rusku delegaciju predvodi ministar za komunikacije i veze Igor Ščegolev. Na zatvorenom zasedanju o kibernetičkoj bezbednosti istupiće predstavnik MIP RF Andrej Krutickih, a u otvorenoj diskusiji o borbi protiv kibernetičkog kriminala učestvovaće diretkro svetskih poznate laboratorije antivirusnih prgrama – Laboratorije Kasperski – Jevgenij Kasperski. Oni su doputovali u London sa predlozima. Da podsetimo da je predsednik Dmitrij Medvedev više puta upozoravao međunarodnu zajednicu na neophodnost zajedničkog suprotstavljanja kibernetičkim opasnostima.

A u septembru Moskva je objavila odjednom dve koncepcije normi ponašanja u kibernetičkom prostoru. Prvi dokument poziva na borbu protiv rasprostiranja informacija koje nadahnjuju terorizam, septaratizam, ekstremizam ili potkopavaju stabilnost drugih zemalja. A u drugom su detaljno propisane norme regulisanja Interneta, uzimajući u obzir vojno-političke, kriminalne i terorističke izazove i opasnosti. Moskva smatra da slična Konvencija treba da bude usvojena na nivou UN, istakla je u intervjuu za Glas Rusije internet-ekspert Jekaterija Aksenova.

U okviru ove konvencije predlaže se da se izjednači korišćenje informacionih tehnologija za neprijateljska dejstva i aktove agresije faktički sa vojnim dejstvima. Ona sadrži poziv da se zabrani mešanje u internet-prostor drugih država, između ostalog potkopavanje političkog, ekonomskog, socijalnog sistema jedne države od strane druge. A takođe manipulisanje tokovima infromacija u prostoru drugih država.

Sa tačke gledišta Vašingtona, glavni izvori kivernetičkog kriminala su Kina i Rusija. Sa takvim tvrđenjem može se sporiti: po podacima analitičara, sa terirotije SAD hakerskih napada ima ne manje nego sa kinesko-ruskog virtualnog prostora. Tima SAD i, naravno, London, nameću svetu svoju koncepciju odbijanja kibernetičkih pretnji. U kojoj su u prvom planu, kao i obično, njihovi sopstveni interesi. I neki metodi, koji su smatrani neprihvatljivim sa tačke gledišta Zapada, postju sasvim uobičajena stvar, natavlja Andrej Masalovič.

Po utvrtanju ruku u kibernetičkom prostoru Amerikanci pretiču Kinu i Rusiju. Istovremeno u propagandnom ratu na Internetu pojavili su se argumenti koj se nalaze van granica uobičajenih pravila igre. Na primer, pokušavaju da naduvaju međunarodnu histeriju povodom nereda u Siriji. Amerikanci postavljaju na Internetu kadrove iz Bahrejna kao da su to snimci nereda u Siriji. Tačnije sa tačke gledišta zakonitosti ima šta da se zameri raznim akterima kibernetičkog prostora. Primedbe na račun Rusije tu su najmanje osnovane.

Na tačku gledišta Moskve učesnike londonskog foruma podsetio je ambasador Rusije u Engleskoj Aleksandar Jakovenko. On je istakao da je najozbiljnija pretnja miru i bezbednosti takozvano neprijateljsko korišćenje informacionih i telekomunikacionih tehnologija. Ambasador je konstatovao da pokušaji izrade internacionalnih mehanizama u oblasti informatičke bezbednosti za sada ne polaze za rukom. Ali nada da će konferencija u Londonu postati makar mali korak u ispravnom pravcu postoji.

Leave a Reply