IT

Informatičke tehnologije značajne za ubrzani razvoj ekonomije i konkurentnosti

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković poručio je sinoć u Beogradu da bi zajednički cilj društva u Srbiji trebalo da budu investicije u nova znanja i tehnologije kako bi država mogla da osigura svoj napredak i razvoj u budućnosti. Cvetković je, otvarajući 11. Majkrosoftovu Sinergiju, naveo da su informatičke tehnologije značajan faktor za ubrzani razvoj ekonomije i nacionalne konkurentnosti.

Vlada Srbije je od svog formiranja radila na usvajanju regulative, sa ciljem da stvori odgovarajuće okruženje za razvoj inovacija i novih tehnologija, istakao je on i dodao da je Vlada spremna da i dalje unapređuje ovaj segment privrede.

Takođe, Cvetković je saopštio da je Vlada Srbije učinila značajne pomake na zaštiti intelektualne svojine i u okviru Poreske uprave formirala posebnu jedinicu za kontrolu legalnosti informatičkog softvera.

Prema njegovim rečima, ulaganje u širokopojasni internet, digitalne tehnologije i razvoj novih servisa, koji su unapredili razvoj elektronske uprave, imaju dugoročni uticaj na razvoj države u celini.

Cvetković je naglasio da je održavanje Majkrosoftove sinergije od velikog značaja za našu zemlju jer predstavlja povezivanje državnog i civilnog sektora sa privredom, što je najbolji put za razvoj.

Generalni direktor Majkrosoftovog predstavništva u Srbiji Jugoslav Pirić istakao je značaj “klaud kompjutinga” kao novog poglavlja razvoja informatičkih tehnologija, i ocenio da će razvoj tih tehnologija doneti dodatne koristi i za Majkrosoft i za Srbiju.

Pirić je naveo da će “klaud kompjuting” biti komercijalno dostupan u februaru naredne godine.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik je napomenula da je ta kompanija tokom deset godina rada u Srbiji značajno približila informacione tehnologije studentima i učenicima.

Vorlik je ukazala i na doprinos Majkrosofta u oblasti zaštite prava intelektualne svojine kroz legalizaciju softvera.

Leave a Reply