IT

Informatizacija Instituta „Dr Vukan Čupić“

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić“ u okviru projekta „Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“ koji je finansiran iz kredita Svetske banke opremljen računarskom opremom najnovije generacije.

Institut je sredstvima od kredita Svetske banke opremljen sa 188 personalnih računara, 98 štampača, 5 servera, 17 bar-kod čitača i 20 čitača kartica, lokalnom informatičkom mrežom, bolničkim i laboratorijskim informacionim sistemom u vrednosti od približno 310.000 evra.

Kroz realizaciju projekta obezbeđena je i obuka 700 zdravstvenih radnika za korišćenje implementiranog bolničkog softvera koji, pored nacionalnog, poseduje i evropski “Eurorec” sertifikat, što garantuje ispunjavanje svih zahteva neophodnih za savremeno poslovanje zdravstvene ustanove.

Bolnički informacioni sistem u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije prati sve procese pružanja zdravstvenih usluga tercijarnog nivoa za decu školskog i predškolskog uzrasta i žene u generativnom dobu iz cele Srbije, kao i za veliki broj takvih pacijenata iz okruženja.

Za nabavku računarske opreme za 20 bolnica u Srbiji kroz realizaciju projekta „Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“ izdvojeno je više od dva miliona evra.

Za sve ove ustanove obezbeđeno je 100 servera, 2.500 personalnih računara, 1.224 štampača, 360 čitača kartica, 190 bar-kod čitača.

Računarska oprema isporučena je Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Kliničko bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, Klinici za hirurgiju Kliničkog centra Kragujevac, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, kao i opštim bolnicama u Vrbasu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Jagodini, Zaječaru, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Valjevu, Užicu, Aleksincu, Kraljevu, Leskovcu, Surdulici i Vranju.

Nabavkom hardvera najnovije generacije i instaliranjem lokalne informatičke mreže (LAN i vajrles), kao i instalacijom softvera, u ovim ustanovama unaprediće se rad zaposlenih i omogućiti kvalitetnije praćenje zdravstvenih podataka o pacijentima, o pruženim uslugama i podataka o troškovima.

Aktivnosti Ministarstva zdravlja koje se sprovode na informatizaciji sistema zdravstvene zaštite Srbije u skladu su sa strateškim opredeljenjem definisanim u dokumentu “E-zdravlje2015” (Program rada, razvoja i organizacije integrisanog informacionog zdravstvenog sistema).

Značajnu korist od informatizacije imaće pacijenti jer će se svi podaci o njihovom zdravstvenom stanju nalaziti na jednom mestu.

Zdravstvenim radnicima biće omogućeno da lako pristupe podacima koji su od značaja za proces lečenja, a istovremeno se sigurnosti i bezbednosti podataka, kao i zaštiti privatnosti pacijenata, posvećuje velika pažnja.

Integrisani informacioni sistem zdravstva se razvija u skladu sa zahtevima standarda ISO 27001.

Uvođenjem informacionog sistema lekari dobijaju korisnički program lak za korišćenje, strukturirane podatke iz nacionalno odobrenih šifrarnika, bezbedno korišćenje i arhiviranje zdravstvenih podataka iz tekuće i ranijih poseta pacijenta, što doprinosi boljem kvalitetu zdravstvenih usluga.

Takođe, uvođenje informacionog sistema će doprineti boljoj obradi statističkih podataka u zdravstvu koji su veoma značajni za kreiranje i sprovođenje zdravstvene politike.

Finansijski efekti informatizacije biće vidljivi nakon pune informatizacije bolničkih ustanova, i to kroz bolju organizaciju rada i menadžment lekova, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply