IT

Informatizacija Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac

U okviru projekata Ministarstva zdravlja i Svetske banke, za informatizaciju šabačke bolnice i doma zdravlja izdvojeno je oko 280.000 evra. Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“iz Šapca isporučena je računarska oprema najnovije generacije: 6 servera, 229 personalnih računara, 108 štampača, bar kod skenerima, čitačima kartica, lokalnom informatičkom mrežom,bolničkim i laboratorijskim softverom, u vrednosti od oko 232.000 evra.

Kroz realizaciju projekta Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje obezbeđena je i obuka zdravstvenih profesionalaca za korišćenje implementiranog bolničkog softvera koji, pored nacionalnog, poseduje i evropski Eurorec sertifikat što garantuje ispunjavanje svih zahteva neophodnih za savremeno poslovanje zdravstvene ustanove.

Za Dom zdravlja Šabac, kroz realizaciju projekta Ministarstva zdravlja i Svetske banke  „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS obezbeđena su sredstva za hardver (20personalnih računara, 10 štampača), implementaciju lokalne informatičke mreže (LAN i WAN) i unapređenje postojećeg softvera u vrednosti od 44.500 evra.

Povodom podrške razvoja i unapređenja informacionog sistema OB i DZ Šabac danas je u prostorijama šabačke bolnice održana konferencija za novinare na kojoj su govorili dr Zora Nikolić, direktor OB „Dr Laza K. Lazarević“, dr Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, prim. dr Vesna Đurić, direktor Doma zdravlja Šabac i Nada Teodosijević, koordinator za razvoj informaciono komunikacionih tehnologija projekata RZS – DF i DILS.

Za nabavku računarske opreme za 20 bolnica u Srbiji, kroz realizaciju projekta  „RZS – DF“ izdvojeno je oko 2 miliona evra. Za sve ove ustanove obezbeđeno je 100 servera, 2.500 personalnih računara, 1.224 štampača, 360 čitača kartica, 190 bar kod čitača. Računarska oprema isporučena je Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Kliničkobolničkom centru „Dr Dragiša Mišović- Dedinje“, Klinici za hirurgiju Kliničkog centra Kragujevac, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, Opštim bolnicama u Vrbasu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Jagodini, Zaječaru, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Valjevu, Užicu, Aleksincu, Kraljevu, Leskovcu, Surdulici i Vranju.

Kao deo aktivnosti projekta DILS, kroz realizaciju komponente za informatizaciju izdvojeno je 1,2 miliona evra za softver kao i 5,1 miliona evra za harvder za svih 158 domova zdravlja u Srbiji, Zavode za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i za Gradski zavod za gerontologiju u Beogradu. Domovima zdravlja dodeljena su finansijska sredstva za nezavisno sprovođenje nabavke sertifikovanog softvera. Uvođenje sertifikovanog softvera omogućiće primenu elektronskih zdravstvenih kartona u svim domovima zdravlja.

Aktivnosti Ministarstva zdravlja koje se sprovode na informatizaciji sistema zdravstvene zaštite Srbije u skladu su sa strateškim opredeljenjem definisanim u dokumentu e-Zdravlje2015 (Program rada, razvoja i organizacije integrisanog informacionog zdravstvenog sistema).

Značajnu korist od informatizacije imaće pacijenti, jer će se svi podaci o njegovom zdravstvenom stanju nalaziti na jednom mestu. Zdravstvenim radnicima (lekarima i sestrama) bićeomogućeno da lako pristupe podacima koji su od značaja za proces lečenja, a istovremeno se sigurnosti i bezbednosti podataka, kao i zaštiti privatnosti pacijenata posvećuje velika pažnja.Integrisani informacioni sistem zdravstva se razvija u skladu sa zahtevima standarda ISO 27001.

One thought on “Informatizacija Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac

  1. Aca

    Baš me zanima odakle nam (im) ovoliko para kada smo u KRIZI. Pravimo most od 500 miliona evra, “osavremenjujemo” zdravstvo sa desetinama miliona evra a smanjujemo plate. Šta se dešava?

    Ovakvi izdaci se u normalnim zemljama prave kada ne znaju šta će sa parama.

    Nama je zdravstvena zaštita katastrofalna i informatika je ne može popraviti.

Leave a Reply