E-servisi · IT

Informatizacija svih domova zdravlja u Srbiji – e-Zdravlje 2015

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je juče održan prvi regionalni skup „Uvođenje informacionog sistema u primarnu zdravstvenu zaštitu“ kome su prisustvovali predstavnici 90 domova zdravlja.
Ovaj skup je organizovan sa ciljem da se obezbedi dobra koordinacija u radu između svih učesnika procesa informatizacije, da se predstavnici domova zdravlja upoznaju o procedurama trošenja dodeljenih grantova i o predstojećoj isporuci hardvera i instalaciji LAN i WAN mreže.

U skladu sa strateškim opredeljenjem resornog ministarstva i implementacijom dokumenta “e-Zdravlje2015” (Program rada, razvoja i organizacije integrisanog informacionog zdravstvenog sistema), aktivno se radi na daljem razvoju informacionog zdravstvenog sistema za primarnu zdravstvenu zaštitu.

U okviru projekta Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou” – DILS, koji se finansira iz kredita Svetske banke, kroz realizaciju komponente za informatizaciju svih 158 domova zdravlja u Srbiji, izdvojeno je 1,2 miliona evra za softver.

Domovima zdravlja dodeljeni su grantovi (finansijska sredstva) za nezavisno sprovođenje nabavke sertifikovanog softvera.

Vrednost granta za svaki dom zdravlja (u proseku oko 7.600 evra) jeste u skladu sa unapred definisanim kriterijumima, zasnovano na veličini doma zdravlja, zatečenom stanju u smislu potrebe za uvođenjem novog softvera ili unapređenjem već postojećeg sistema.

Očekuje se da će procedure nabavke u domovima zdravlja biti pokrenute početkom aprila i da će do kraja marta naredne godine svi domovi zdravlja imati implementiran softver koji zadovoljava potrebe doma zdravlja i standarde za integraciju u informacioni zdravstveni sistem na nacionalnom nivou.

U pripremnom periodu pokrenut je proces sertifikacije softvera za primarnu zdravstvenu zaštitu koji obezbeđuje međusobnu kompatibilnost i mogućnost komunikacije i razmene podataka među softverima različitih proizvođača, što je neophodan preduslov za stvaranje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Sertifikovani softveri obezbeđuju: sve podatke koji se odnose na svaku posetu pacijenta svom izabranom doktoru – e-karton, štampu recepata, automatizovanu štampu kompletne medicinske dokumentacije, izveštaje koji se dostavljaju Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i drugo.

Sertifikat dodeljuje Ministarstvo zdravlja na predlog Komisije za utvrđivanje usaglašenosti softvera sa tehnološkim i funkcionalnim zahtevima za uspostavljanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, na osnovu Pravilnika o sadržini tehnoloških i funkcionalnih zahteva za uspostavljanje ovog sistema.

Zasad je sertifikovano osam, a u toku je sertifikacija još 17 softvera.  U toku je i procedura nabavke hardvera za svih 158 domova zdravlja, Zavode za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i za Gradski zavod za gerontologiju u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply