Događaji · E-servisi · IT

Informatizacija zdravstva olakšica pacijentima i lekarima

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević najavio je danas da će Ministarstvo zdravlja u narednim godinama nastaviti da sprovodi informatizaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji i da razvija informacione servise za građane i pacijente.

Foto: Fonet

Milosavljević je na otvaranju druge konferencije o informacionim tehnologijama u zdravstvenom sistemu Republike Srbije “E-zdravlje 09”, u beogradskom hotelu “Kontinental”, ukazao na to da su rezultati IT komponenti projekta “Razvoj zdravstva Srbije” uspostavili osnove integrisanog informacionog sistema zdravstva.

Ministar zdravlja objasnio je da je to učinjeno sredstvima Ministarstva zdravlja i uz podršku Svetske banke, koja će i ubuduće podržati informatizaciju zdravstva u Srbiji.

Prema njegovim rečima, to znači da će u naredne četiri godine iz sredstava tih projekata biti informatizovani svi domovi zdravlja – njih 130 – i 13 bolnica.

On je podsetio na to da je bolnički informacioni sistem (mreža, računarska oprema i softver) do sada razvijen i implementiran u četiri pilot opšte bolnice – u Kraljevu, Valjevu, Vranju i Zrenjaninu.

Direktor Zdravstvenog centra Valjevo Ilija Tripković rekao je da je implementacija bolničkog informacionog sistema u toj zdravstvenoj ustanovi počela u drugoj polovini 2006. godine i da je u roku od dve godine izgrađena informatička mreža, instalirana oprema i obavljena obuka zaposlenih.

Tripković je istakao da u bolničkom informacionom sistemu pacijent predstavlja središte informacija i da sistem prati procese lečenja pacijenata, kako u specijalističkim ambulantama, tako i u stacionarnom delu.

Prema njegovim rečima, svi pacijentovi podaci su sačuvani, tačni i u svakom trenutku dostupni ovlašćenim doktorima i sestrama, pa je na taj način znatno olakšan rad zaposlenima, ubrzane su procedure, a omogućeno je i statističko praćenje i elektronsko izveštavanje.

On je ukazao na značaj informacionih tehnologija u ostalim segmentima, posebno dijagnostici, ali i u praćenju pacijenata, u čemu značajnu ulogu ima instalacija IP kamera koje lekarima i konsultantima omogućavaju da rade i van bolesničke sobe ili određene dijagnostičke jedinice.

Tripković je naglasio da je uspešna implementacija bolničkog informacionog sistema bila podsticaj za dalji rad na informatizaciji zdravstvenih ustanova u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo, ali i ustanova u celom Kolubarskom okrugu, koje su informacionim sistemom povezane sa valjevskom bolnicom.

Cilj konferencije bilo je i upoznavanje sa dosadašnjim rezultatima Ministarstva zdravlja na uspostavljanju integrisanog informacionog sistema, tekućim aktivnostima i budućim planovima.

One thought on “Informatizacija zdravstva olakšica pacijentima i lekarima

  1. Milica

    Ovaj lažov misli da može dalje da nas folira. Kakva informatizacija i bakrači sve nam je gore i sledi tek nova katastrofa. Samo ga pratimo!!!!!!!!!!

Leave a Reply