IT

Intel beleži rekordne prihode i profit

Porast prihoda od 3.1 milijarde dolara u odnosu na isti period prethodne godine uzrokovan dvocifrenim rastom PC odeljenja i jačinom data centara. Kompanija Intel predstavila je danas finansijske rezultate ostvarene u trećem kvartalu, postavivši tako rekorde u broju isporučenih mikroprocesora, zaradi po akciji, zaradi i prihodima koji beleže rast od 28 odsto na godišnjem nivou.

„Intel je iznova postigao rekordne rezultate u trećem kvartalu, po prvi put prevazilazivši 14 milijardi dolara u prihodima, što je u velikoj meri rezultirano dvocifrenim rastom u oblasti notebook računara,“ izjavio je Pol Otelini, predsednik Intela i izvršni direktor. „Takođe, bili smo u prilici da vidimo stalni rast odeljenja data centara podstaknut stalnim rastom mobilnog i klaud računarstva.“

Na osnovu „ne GAAP“ načela, prihodi su iznosili 14.3 milijarde dolara, primarna dobit 5.1 milijardu dolara, neto prihod 3.7 milijardi dolara, a zarada po akciji iznosila je 69 centi. Na osnovu „GAAP“ načela, kompanija je prijavila prihode za treći kvartal u iznosu od 14.2 milijarde dolara, primarnu dobit od 4.8 milijardi dolara, neto prihode od 3.5 milijardi dolara i zaradu po akciji od 65 centi.

Kompanija je generisala oko 6.3 milijardi dolara gotovine od poslovnih poduhvata, platila je gotovinske dividende u iznosu od 1.1 milijarde i iskoristila je 4.0 milijarde dolara za ponovnu kupovinu 186 miliona običnih akcija. Izvršni odbor kompanije Intel takođe je izglasao povećanje otkupnog ovlašćenja na 10 milijardi dolara time podigavši ukupni neiskorišćeni bilans na 14.2 milijarde dolara na kraju trećeg kvartala.

Ključne finansijske informacije za treći kvartal 2011.

Toškovi poslovnih odeljenja:

 • Prihod PC Client grupe od 9.4 milijarde dolara, porast od 22 odsto na godišnjem nivou.
 • Prihod grupe Data centara od 2.5 milijarde dolara, porast od 15 odsto na godišnjem nivou.
 • Prihod drugih Intel Architecture grupa beleži rast od 68 odsto na godišnjem nivou.
 • Prihod Intel® Atom™ mikroprocesor i čipset grupe u iznosu od 269 milijardi, beleži pad od 32 odsto na godišnjem nivou.
 • McAfee Inc. i Intel Mobile Communications doprineli su prihodom od 1.1 milijarde dolara
 • Prosečna prodajna cena platforme zabeležila je rast u odnosu na prošlu godinu, a zatim postepeno opadala.
 • Bruto marža iznosila je 63,4 odsto, što je za 0,6 odsto niže u odnosu na kompanijska očekivanja.
 • Troškovi R&D i MG&A iznosili su 4.2 milijarde dolara, što je nešto niže od očekivanih troškova.
 • Neto prihod u iznosu od 107 milijardi dolara od investicija na tržištu hartija od vrednosti i kamatnih stopa i ostalog, u skladu su sa očekivanjima kompanije koja su iznosila oko 100 miliona dolara.
 • Efektivna poreska stopa iznosila je 29 odsto, što je iznad kompanijskih očekivanja od otprilike 28 odsto.
 • Kompanija je iskoristila 4.0 milijarde dolara da otkupi 186 miliona običnih akcija.

Leave a Reply