IT

Intel će u sledeće dve godine uložiti 7 milijardi dolara u nove proizvodne pogone

Novi dvogodišnji plan Intela usredsređen je na revolucionarne tehnologije

Intelov predsednik i generalni direktor Paul Otellini objavio je da će Intel tokom sledeće dve godine uložiti sedam milijardi dolara u izgradnju naprednih proizvodnih pogona u SAD-u. Ta će sredstva poslužiti za implementaciju Intelove vrhunske 32-nanometarske proizvodne tehnologije, koja će se koristiti za proizvodnju bržih i manjih čipova sa manjom potrošnjom energije.  Taj plan je dosad najveće Intelovo ulaganje u novi proizvodni proces.

“Ulažemo u Ameriku da bi Intel i naša zemlja ostali predvodnici na području inovacija”, izjavio je Otellini. “U tim proizvodnim pogonima proizvodiće se najnaprednija računarska tehnologija na svetu. Mogućnosti fabrika za proizvodnju 32-nm proizvoda su izvanredne, a čipovi koji će se u njima proizvoditi postaće temelj digitalnog sveta, te ostvarivati ekonomsku dobit i daleko van informatičke industrije”.

Intel će ulagati u postojeće proizvodne pogone u Oregonu, Arizoni i Novom Meksiku, u kojima će biti 7000 radnih mesta za visokoplaćene, visokokvalifikovane radnike. Tehnologijom koja se koristi u Intelovom proizvodnom procesu proizvode se čipovi prečnika svega 32 nm (32-milijarditi deo metra). Reč je o neverojatno malim strukturama, veličine na nivou atoma.

Prvi Intelovi procesori proizvedeni pomoću te tehnologije imaju kodni naziv “Westmere“, a u početku će se koristiti u stonim i mobilnim sistemima za široko tržište. Westmere je kombinacija Intelove najnovije mikroarhitekture visokih performansi (“Nehalem”) i grafičkih mogućnosti ugrađenih u procesor.

To znači da će, u poređneju sa postojećim sistemima, proizvođači računara moći da povećaju performanse i pojednostave proizvodnju računarskih sistema. Odličan 32-nm proizvodni proces i izvrsni proizvodi omogućili su Intelu da ubrza proizvodnju čipova Westmere, koja će početi 2009. godine. Dodatni 32-nm proizvodi biće predstavljeni 2010. godine.

Leave a Reply