IT

Intel istraživanje: “Kakav je srpski gejmer”

Intel predstavlja profil srpskog gejmera: mlad, odlučan, dinamičan, „noćna ptica“, perfekcionista i dobro informisan.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja Game On, najnovijeg istraživanja sprovedenog u Srbiji od strane kompanije Intel u saradnji sa vebsajt i gejming forumom Benchmark.,. U ovom straživanju, sprovedenom tokom maja, učestvovalo je više od 5.700 ispitanika koji su pružili informacije u vezi sa njihovim načinom igranja i vrstom tehnologije koju koriste. 

Odlučan, perfekcionista, dinamičan i „noćna ptica“ 

Skoro 92 odsto srpskih gejmera provodi svoje večeri i noći igrajući igre. Samo 4 odsto njih su ranoranioci, dok preostalih 4 odsto igraju tokom podneva. 

inte gamer

Na osnovu vremena provedenog u igranju, gejmeri se dele na četiri kategorije: 7,7 odsto ekstremna – u proseku provode više od 6 sati dnevno igrajući; 14,3 odsto teška – od 4 do 6 sati dnevno; 37,9 odsto srednja – od 2 do 4 sata dnevno; 40,1 odsto laka – manje od 2 sata dnevno. Istraživanje je pokazalo da skoro 60 odsto gejmera provodi barem dva sata dnevno igrajući svoju omiljenu elektronsku igru. Izgleda da i oni prate svetski trend po kom prosečni gejmer provodi skoro dva sata dnevno uvežbavajući elektronski kontrolisane pokrete, što je ukupno otprilike 14 sati nedeljno. 

Srpski gejmer ne samo da želi da igra igrice, već želi i da napreduje i postane najbolji igrač, što ga čini odlučnim po pitanju toga šta želi da postigne. 

Što se tiče vrsta igrica, Intelovo istraživanje pokazalo je da 41 odsto preferira akciju, tj. pucačine iz prvog lica (FPS); 23,5 odsto igra igrice poput MOBA (Multiplayer online battle arena), MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) ili RPG (Role-playing game); 13,1 odsto su strastveni simulatori; 13,8 odsto preferira strategije u realnom vremenu; 8,7 odsto igra druge vrste igrica. Srpski gejmeri igraju igrice i sa jednim igračem i sa više igrača. U igricama sa više igrača, igra postaje vid elektronske komunikacije i socijalizacije sa prijateljima i ljudima sličnih interesovanja. Srpski gejmeri dele se na dve grupe: 51 odsto njih su fanovi igara sa više igrača, dok 49 odsto preferira igre sa jednim igračem. 

Desktop računar je i dalje glavni 

Više od tri četvrtine ispitanika (85,9%) koriste desktop računar za igranje. Ovi računari pružaju potrebne uslove koji omogućavaju optimalno funkcionisanje igre i postizanje najboljih rezultata. 65,9 odsto ispitanika veruje da je procesor veoma bitan za igranje, 20,9 odsto veruje da je procesor od suštinske važnosti, dok 12 odsto smatra da je dosta bitan. Samo 0,9 odsto ispitanika smatra da je manje bitan, a 0,3 odsto da je nebitan. Odmah posle desktop računara, ispitanici navode laptopove, Ultrabook ili 2u1 uređaje (12,9%), dok je samo 1,3 odsto ispitanika izjavilo da igra igre na nekoj drugoj vrsti uređaja. Za igranje bez ograničenja, 55,6 odsto ispitanika smatra da je SSD najbitniji za igranje, dok 36,7 odsto bira HDD i 7,7 odsto HDD Hybrid. 

Za 96 odsto srpskih gejmera uređaj sa diskretnom grafičkom karticom je savršen za igranje, dok preostalih 4 odsto smatra da je integrisana grafička kartica bolje rešenje. Overklokovanje i mogućnost igranja bez ograničenja veoma su važni za 37,3 odsto ispitanika, a suštinski za 7,2% ispitanika. Ukupno 37,4 odsto ispitanika smatra da su donekle važni, dok 18 osto smatra da nisu toliko bitni. 

Na pitanje posle koliko vremena je najbolje kupovati novi računar, 4,9 odsto ispitanika bi promenilo svoj aktuelni računar nakon godinu dana, 26,7 odsto posle godinu dana, 45,6 odsto posle dve godine, 17,7 odsto posle tri godine, a 5,1 odsto nakon 4 ili 5 godina. Shvatanje važnosti kupovine računara na svake dve godine, pokazuje da su gejmeri u Srbiji svesni toga da su nove tehnologije neophodne za postavljenje rekorda. 

Zapravo, 37,3 odsto ispitanika Game On istraživanja menja svoj PC na svake četiri godine ili više, 26,6 odsto na svake dve, 28,1 odsto na tri godine, 6 odsto na godinu dana, a samo 2 odsto na manje od godinu dana. Što znači da u proseku novi računar kupujemo svake treće godine. 

From Istraživanje “Kakav je srpski gejmer”

Desktop računar je relevantan 

U nameri da proslavi više od dvadeset godina Intel Pentium procesora, kompanija Intel najavila je Intel Pentium Anniversary Edition procesor, desktop procesor sa otključanim množiocima koji će omogućiti novu generaciju PC overklokovanja. Trenutno je dostupan srednje i manje zahtevnim gejmerima koji su fanovi desktop računara. Procesor Intel Pentium G3258 Anniversary Edition (3.20 GHz) takođe poseduje Intel Quick Sync Video tehnologiju koja obezbeđuje brže video konvertovanje za medija plejere, onlajn razmenu materijala, kao i video editovanje. 

Gejmeri ekstremne i teške kategorije mogu se osloniti na Intel Core i7 i i5 K SKU procesore četvrte generacije, prve Intel procesore koji ima četiri jezgra i do 4Ghz bazne frekvencije. Ovi desktop procesori pružaju bolje performanse i nove mogućnosti overklokovanja. Intel Core i7-4790K (4.00 GHz) i Intel Core i5-4690K (3.50 GHz) procesori omogućiće vam da podesite vaš sistem za postizanje boljih perfomansi. U kombinaciji sa smart funkcijama, kao što je Intel Turbo Boost 2.0 tehnologija, ovi procesori predstavljaju izuzetno moćne saveznike u prilikom igranja igara. 

Intelove tehnologije za igranje na mobilnim uređajima 

Za gejmere koji više vole laptopove, Ultrabook ili 2u1 ređaje, Intel Core procesori četvrte generacije će im ponuditi do 50 odsto više vremena za igranje u poređanju sa uređajima koji imaju procesore prethodne generacije. Ovo predstavlja najveći generacijski produžetak trajanja baterije u istoriji ove kompanije, i omogućen je prelaskom na 22 nm proizvodni proces. Zahvaljujući Intel Rapid Start tehnologiji, neki sistemi omogućuvaju da se igri pristupi iz sleep moda za manje od tri sekunde, kao i devetočasovnu autonomiju. Ljubitelji mobilnosti imaju tri različita nivoa grafike: Intel HD, Intel Iris ili Intel Iris Pro grafiku, u zavisnosti od toga koliko impresivan vizuelni doživljaj žele. 3D igranje je skoro duplo bolje u poređenju sa Intel Core procesorima treće generacije. Mobilni procesori četvrte generacije obavljaju multitasking funkcije do 13 odsto brže. 

Svi procesori su integrisani u mobilne ili desktop sisteme koji su dostupni u maloprodajnim objektima u Srbiji ili kod ovlašćenih Intel distributera. 

Leave a Reply