intel-andreja-ajukovic
IT

Intel nastavlja uspešno sprovođenje projekta „jedan učenik – jedan računar“ u regionu Balkana

Obuka za nastavnike organizovana u Republici Srpskoj i oblasti Brčko u Bosni i Hercegovini unapređuje metode učenja specifične za 21. vek

Nastavljajući uspešno sprovođenje inicijative „jedan učenik – jedan računar“ u regionu Balkana, kompanija Intel je danas najavila organizovanje obuke za nastavnike u Republici Srpskoj i oblasti Brčko u Bosni i Hercegovini. Obuka nastavnika u Republici Srpskoj je deo projekta „Dositej“ koji ima za cilj obezbeđivanje Classmate računara zasnovanih na procesorima kompanije Intel svim osnovnim školama u zemlji. Projekat je pokrenut 2012. godine kada je 10.000 Classmate računara zasnovanih na procesorima kompanije Intel obezbeđeno osnovnim školama na teritoriji Republike Srpske. Očekuje se da će tokom druge faze projekta dodatnih 10.000 računara biti isporučeno.

intel-andreja-ajukovic

Obuka je organizovana za desetine nastavnika osnovnih škola širom Republike Srpske i osnovnih škola u oblasti Brčko u Bosni i Hercegovini koji su pokazali pozitivan odnos prema tehnologiji, izvanredne rezultate u sprovođenju metode učenja „jedan učenik – jedan računar“ i pokazali liderske sposobnosti.

 

Cilj ove obuke je da se nastavnicima u Republici Srpskoj i oblasti Brčko približi metodologija „jedan učenik – jedan računar“ i objasne pedagoške metode odgovarajuće za ovu integraciju. Obuka treba da unapredi veštine koje su nastavnici već stekli tokom tehničke obuke koja je održana tokom 2012. Nastavnici, koji su učestvovali u ovoj obuci, obučavaće ostale nastavnike u svojim školama u naredna dva meseca.

 

„Velika nam je čast što smo u prilici da dodatno podržimo uspešno sprovođenje projekta „jedan učenik – jedan računar“ u regionu Balkana, organizovanjem obuke za nastavnike. Činjenica da su nastavnici koji su učestovovali u obuci bili puni entuzijazma i da su se pozitivno izrazili o našoj obrazovnoj inicijativi pokazuje da smo na pravom putu. Kompanija Intel ostaje posvećena investiranju u obrazovanje i sprovođenju rešenja „jedan učenik – jedan računar“ koja obezbeđuju profesionalni razvoj nastavnicima, podržavaju dostignuća učenika i razvoj veština potrebnih u 21. veku”, izjavio je Andreja Jauković, direktor za razvoj poslovanja u kompaniji Intel.

 

Pored toga, svi nastavnici koji su učestvovali u obuci biće pozvani da uzmu učešće u radu Obrazovnog centra kompanije Intel, globalne zajednice nastavnika koju vodi kompanija Intel.

 

Pripreme za projekat „Dositej“ trajale su nekoliko godina, a prva faza projekta i isporuka računara učenicima u Republici Srpskoj organIzovana je 2012. godine. Tokom prve faze, Vlada Republike Srpske je isporučila 10.000 Classmate računara zasnovanih na procesorima kompanije Intel učenicima od trećeg do petog razreda u 63 škole i 408 laptop računara nastavnicima. Tokom druge faze, koja bi trebalo da bude sprovedena ove godine, dodatnih 10.000 računara biće obezbeđeno učenicima, a 1.000 računara nastavnicima u ovoj zemlji.

 

Metod učenja „jedan učenik – jedan računar“ kompanije Intel sprovodi se u regionu Balkana od 2009. godine. Prva zemlja na Balkanu koja je investirala u ovaj projekat bila je Makedonija, koja je obezbedila 53.000 Classmate računara zasnovanih na procesorima kompanije Intel za učenike svih osnovnih škola od prvog do trećeg razreda. Uspešan pilot projekat je takođe sproveden u Republici Srbiji tokom 2009. godine kada su Classmate računari zasnovani na procesorima kompanije Intel obezbeđeni školama u beogradskim opštinama Vračar i Rakovica.

Leave a Reply