intel
IT

Intel obrazuje žene širom sveta

U sklopu proslave prvog Međunarodnog dana devojaka koji organizuju Ujedinjene Nacije, kompanija Intel proširila je svoju globalnu posvećenost unapređenju obrazovanja za devojke i žene i najavila nekoliko strateških partnerstava i programa.

Milioni devojaka širom sveta imaju ili ograničen ili uopšte nemaju pristup obrazovanju. Kompanija Intel veruje da će širi pristup obrazovanju devojaka i žena znatno ubrzati društveni napredak i doprineti svetskom ekonomskom rastu.

Glavno angažovanje kompanije Intel je program 10×10, globalna kampanja koja ima za cilj da edukuje i osposobi za rad devojke širom sveta. „Devojka koja raste“ je dugometražni igrani film i centralni deo kampanje 10×10, a otkriva izvanredne priče stvarnih devojaka koje se bore, u otežavajućim okolnostima, kako bi stekle obrazovanje. Premijera je planirana za mart, a ovaj dokumentarni film bi trebalo da istakne značaj ulaganja u obrazovanje devojaka i ima za cilj da poveća razumevanje i saosećanje među ljudima, kako bi preduzeli inicijativu.

Kako bi prenela snažnu poruku filma „Devojka koja raste“, kompanija Intel sarađuje sa značajnim partnerima i političkim ličnostima da bi oni stekli uvid u ekonomski razvoj i zakonske izazove sa kojima se suočavaju devojke širom sveta. Istraživanja dosledno pokazuju da obrazovanje devojaka prekida krug generacijskog siromaštva. Na primer:

 

  • Kada se školuje 10 odsto više devojaka, BDP neke zemlje može biti uvećan i za 3 odsto.
  • Devojke i žene ponovo investiraju 90 odsto svojih prihoda.

„Kompanija Intel već decenijama radi na poboljšanju obrazovanja širom sveta“, rekao je Shelly Esque, potpredsednik za korporativne poslove u kompaniji Intel i predsednik Intel Fondacije. „Ako možemo da premostimo jaz u obrazovanju devojka, promenićemo njihove živote, ali i živote svih ljudi sa kojima su one u dodiru.“

Kroz pristup tehnologiji, stipendijama i javnim programima za učenje, kompanija Intel obezbeđuje devojkama i ženama mogućnost za kvalitetno obrazovanje i lični razvoj. Programi kompanije Intel pružaju ženama pristup informacijama koje su im potrebne da bi uspele. Kada steknu veštine neophodne u 21. veku i novootkriveni nivo samopouzdanja, devojke i žene mogu da unaprede svoje ideje i pokrenu se kako bi promenile sebi život. Pored programa 10×10, ostali uticajni programi kompanije Intel obuhvataju:

 

O posvećenosti obrazovanju kompanije Intel

U današnjoj globalnoj ekonomiji, kompanija Intel prepoznaje da su radoznalost, kritičko razmišljanje i jaka osnova u matematici i nauci neophodni za rad u 21. veku. Samo tokom protekle decenije, kompanija Intel i Intel Fondacija uložili su više od milijardu dolara, a zaposleni kompanije Intel dobrovoljno su radili u vrednosti od blizu 3 miliona dolara, kako bi doprineli poboljšanju obrazovanja u više od 60 zemalja.

Leave a Reply