intel-ekspedicija
IT

Intel oprema najmlađu rumunsku ekspediciju za osvajanje vrha Kan Tengri na visini od 7.000 metara

Intel inovacije, obuhvaćene četvrtom generacijom Intel® Core™ serije procesora, biće testirane u ekstremnim uslovima tokom ekspedicije mladih planinara u Kazahstanu

Kompanija Intel sa ponosom najavljuje da će svojom tehnologijom sponzorisati najmlađi tim alpinista koji će između jula i avgusta 2013. godine pokušati da osvoji Kan Tengri, vrh (7.010 m) planinskog venca Tian Šan, na granici između Kazahstana, Kirgistana i Kine.

intel-ekspedicija

Adrian Fako (25), Adrian Rusu (26), Daniel Rusu (24) i Mihai Santa (23) će se popeti na planinu bez kiseonika ili šerpasa. Ovogodišnja ekspedicija će biti održana u Kazahstanu i deo je velikog projekta, u kojem četiri mlada planinara pokušavaju da osvoje svih pet vrhova bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) koji su visine od preko 7.000 metara. **

 

Intel inovacije iz četvrte generacije Intel® Core™ procesora će Adrijanu i njegovim kolegama omogućiti da više od mesec dana, koliko traje ekspedicija, komuniciraju sa svojim porodicama, prijateljima i ljubiteljima alpinizma. Četiri planinara će u Kazahstanu moći da se fotografišu i prave neobične video zapise, koje će zatim postavljati na Facebook, YouTube i privatne blogove.

 

Ekspedicija će biti opremljena četvrtom generacijom Intel® Core™ i5-4200U procesora zajedno sa Sony Vaio Pro 11 Ultrabook™ računarom, koji teži samo 870g. Planinari će koristiti Ultrabook računar sa konekcijom preko satelitskog telefona da uživo podele informacije sa svetom o svom poduhvatu.

 

Kan Tengri je najseverniji svetski vrh visine od 7.000 metara. Karakterišu ga kraća penjačka sezona, oštriji vremensku uslovi i ređi vazduh od južnijih planina, a vrh nalik na mermernu piramidu se smatra jednim od najimpresivnijih na svetu. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, najmlađa rumunska ekspedicija će snimiti jedinstvenost ovog vrha zahvaljujući Ultrabook računaru, čime će istovremeno staviti na test delotvornost Intel tehnologije u ekstremnim uslovima. Ova ekspedicija takođe ima i kulturnu komponentu jer će pružiti bitne podatke o životu i prirodi u Kazahstanu, od trenutka sletanja u Alma Ati do penjanja na Kan Tengri.

 

Intel® Core™  procesor u Ultrabook računaru predstavlja revoluciju u informacionoj tehnologiji. Odlikuju ga unapređena autonomija baterije, brže izvršavanje operacija zahvaljujući većoj snazi procesora, kao i smanjena veličina i težina, zahvaljujući napretku u Intel čip tehnologiji. Ultrabook će zbog ovih karakteristika pružiti vrhunsku komunikaciju na Khan Tengri vrhu.

„Veoma nam je drago što smo u prilici da podržimo ove mlade rumunske planinare na vrhu Kan Tengri. Intel tehnologija će pomoći ekspediciji da podeli svoja iskustva sa publikom širom sveta tokom svog poduhvata i da se vrati sa spektakularnim materijalom, fotografijama i snimcima sa visine od nekoliko hiljada metara“, rekla je Manuela Ciguadean Toma, PR menadžer kompanije Intel za centralnu i istočnu Evropu.

„Već pet godina se bavim alpinizmom i uvek se trudim da postavim novi rekord. Ove godine, pored izazova da osvojimo Kan Tengri, rešen sam da budem prvi koji će na visini od 7.000 metara koristiti najnapredniju tehnologiju, poput Ultrabook računara, i tako predstavim planinarsku priču na neobičan način. Čast mi je što je Intel u Rumuniji odabrao da podrži napore mojih kolega i mene”, rekao je rumunski alpinista Adrian Fako.

Leave a Reply