IT

Intel povećao dobit 12%

Najveći svjetski proizvođač čipova Intel Corp. saopštio je da je u trećem kvartalu ostvario 12-postotni rast dobiti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali je zbog globalne finansijske krize upozorio na neizvesnu prognozu za četvrto tromesečje.

Intel je  u trećem ovogodišnjem tromesečju ostvario dobit u visini 2,0 milijarde dolara, što je 26 posto više u odnosu na prethodno tromesečje. Dobit po akciji iznosila je 35 centi, gotovo u skladu sa prognozom analitičara od 34 centa po deonici. Prihodi su u trećem tromesečju porasli na 10,2 milijarde dolara, u skladu sa očekivanjima, i bili su jedan posto viši nego u istome razdoblju godine ranije, saošteno je iz Intela.

“Intel je ostvario najsnažnije prihode u trećem tromesečju u istoriji kompanije”, kazao je Paul Otellini, predsednik uprave i izvršni direktor te kompanije. “Sada, na pragu četvrtog tromesečja, teško je znati kakav će uticaj finansijska kriza imati na potražnju”, dodao je.

U severnoj i južnoj Americi zabeleženo je blago usporavanje rasta prihoda u trećem tromesečju u odnosu na tromesečje ranije, sa 21 na 19 posto, dok su u azijsko-pacifičkoj regiji prihodi ubrzali rast sa 51 na 53 posto. Kompanija u četvrtom tromesečju očekuje prihode između 10,1 milijardu i 10,9 milijardi dolara, uključujući 250 miliona dolara trošova restrukturiranja, vezanih uz zatvaranje zajedničkog ulaganja sa firmom Micron u saveznoj američkoj državi Idaho.

Leave a Reply