IT

Intelektualna svojina razvojna komponenta ekonomije

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je pružanje razvojne komponente domaćoj ekonomiji, odnosno njeno zasnivanje na znanju i inovativnosti, preduslov njenog oporavka i razvoja.

 

Joksimović je na otvaranju panela “Pristupna agenda EU – Zaštita intelektualnog kapitala” koji je organizovao Institut za javnu politiku, istakla da je intelektualna svojina motor ekonomskog rasta i jačanja konkurentnosti.
asus rog matična ploča

U tom smislu, razvoj i zaštita intelektualne svojine jesu kreatori stvaranja dobro plaćenih poslova, što pokazuju praksa i iskustvo svih uređenih država, ukazala je ministar.

Ta vrsta inicijative i inovacija koja kreira preduzetništvo, kako je istakla, donosi i povećanje broja radnih mesta u privatnom sektoru.

Joksimović je istakla da je u oblasti zaštite intelektualnog kapitala, osim primene zakona i jačanja institucija, što je opšti zahtev u pristupnim pregovorima, neophodno raditi i na promeni svesti kod građana, u preduzećima i obrazovnim institucijama na svim nivoima, kako bi se postigao trostruki efekat: na ekonomiju, razvoj naučne i istraživačke delatnosti i na krajnjeg korisnika, odnosno potrošača.

Leave a Reply