IT

Intenziviranje saradnje Srbije i Francuske u oblasti informacionih tehnologija

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić razgovarao je juče u Parizu sa ministrom za obrazovanje i istraživanja Francuske Valeri Pekres o intenziviranju saradnje u oblasti nauke i tehnologije.

Đelić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da je tokom susreta posebna pažnja posvećena saradnji u oblasti fizike, biomedicine, kao i društvenih i humanističkih nauka.

Postignut je dogovor o tome da u sledećih nekoliko nedelja delegacija Francuske poseti Srbiju kako bi bile razmotrene mogućnosti saradnje u domenu poljoprivrede, energetike, informacionih tehnologija i biomedicine, ukazao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, ta poseta biće baza za posetu Pekres Beogradu sledeće godine kada bi mogli da budu konkretizovani određeni vidovi saradnje Srbije i Francuske.

Veoma je značajno da Srbija unapredi bilateralne odnose u domenu nauke i tehnologije sa Francuskom, koja svake godine investira 40 milijardi evra u nauku, što je 400 puta više od naše zemlje, naglasio je Đelić.

Francuska je, kako je istakao, jedna od velesila u oblasti nauke sa velikim brojem nobelovaca i firmi u domenu visoke tehnologije.

Leave a Reply