IT

Internet Explorer zero day uticao na većinu Windows verzija

Microsoft je početkom nedelje reagovao na izveštaje koje su primali o aktivnim napadima na većinu verzija u svom Internet Explorer web browser-u, objavom saveta za zaštitu – Security Advisory 2757760.

Tom prilikom, Microsoft je apelovao na sve korisnike Internet Explorer 9 i ranijih verzija, da preduzmu neophodne korake u zaštiti svojih računara od javnih napada na novo otkriveni sigurnosni propust. Objavljen Advisory sadrži upozorenja o grupi koja u svojim web-baziranim napadima koristi propust u Internet Explorer-u kako bi inficirali podložne Windows XP sisteme sa različitim varijantama trojanca Poison Ivy ( u Sophos-u je malver detektovan kao Troj/SWFDL-G, Troj/SWFDL-H i Troj/SWFDL-I.

Navodi se takođe, da napadi mogu biti usmereni i na udaljeno izvršavanje koda zloupotebom funkcije za pristup objektima koji su izbrisani ili nepropisno premešteni u Internet Explorer-u. Ovaj propust može narušiti sistemsku memoriju u smislu da hakeri mogu da je koriste za pokretanje sopstvenog koda sa dozvolama trenutnog korisnika Internet Explorer-a. Ranjivost može biti daljinski eksploatisana upotrebom web stranice dizajnirane da zloupotrebljava propusnu “rupu”.

Verzije 6,7,8 i 9 Internet Explorer-a koje su bile na potpuno patch-ovanim instalacijama Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2003 i Windows Server 2008 sistemima, su označene prema navodima proizvođača Microsofta označene kao ranjive. Samo neke verzije Windows Server-a 2008 za 32- i 64-o bitnne sisteme, kao i očekivani Windows 8 i Windows Server 2012 još uvek nisu podložni ovom propustu.

Microsoft će i dalje nastaviti sa istragom ovog problema. Za sada rade sa anti-malware vendorima u svom MAPP (Microsoft Active Protections Program) kako bi obezbedili zaštitu svojih korisnika upotrebom zaštitnog softvera više različitih proizvođača.

U savetima za zaštitu se nalazi i savet da korisnici podešavanja Internet and Local intranet secrutiy zone u Internet Explorer-u podese na “High”, što će blokirati ActivwX Controls i Active Scripting na nesigurnim web sajtovima.

Leave a Reply