Internet · IT

Intervju sa direktorom Pakom Interneta

Nagradu za najveći IT doprinos (Zlatni IT Globus) dobila je kompanija Pakom Internet /PakomPay zbog pokretanja prvog procesora za obradu novčanih transakcija na Internetu preko platnih kartica, a crni IT Globus za najveći IT propust dobili su poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije zbog raspisivanja tendera za nabavku prenosivih računara za svoje potrebe, uprkos činjenici da tender za nabavku 30.000 računara za škole u Srbiji nije uspeo.

Intervju sa direktorom Pakom Interneta Vladimirom Živaljevićem povodom dobijanja najprestižnje IT nagrade u Srbiji za 2007. godinu od strane magazina Mikro PC Word.

Nagrada Zlatni IT Globus još jednom ističe značaj pokretanja sistema koji i u Srbiji konačno omogućava kupovinu, ali i plaćanje posredstvom interneta. Zašto toliko kasnimo za svetom?
Srpsko tržište je malo i nerazvijeno. Za mnoge poslove i projekte potrebna je kritična masa kupaca koji mogu da finasiraju dalja istraživanja i ulaganja u razvoj. U tom smislu
zaista ne treba da budemo suviše samokritični jer i mnoo razvijenije zemlje kao što su Italija ili Holandija, ne mogu da prate tempo koji diktira Amerika, kao najčešća referenca u razvoju IT.

Ispostavilo se da problemi oko uspostavljanja ovog sistema nisu bili direktno i samo vezani za informatički razvoj. Još uvek nema jasne pravne regulative, a postoje i druge vrste otpora.

Tačno. Samo pokretanje “paymet gateway” sistema i nije bilo tako teško kao što bi moglo da izgleda. Imali smo iskustva i pomoć iz regiona, a nismo živeli u zabludi da u prvoj fazi sistem može bii profitabilan. Pa ipak, bili smo rešeni da napravimo prvi korak jer smo zaključili da cela IT industrija trpi zbog toga što nema mogućnosti da se vrši naplata na internetu. Mi smo uvereni da će se već u ovoj godini pokazati da će Internet biti veliki pokretač srpskog izvoza zbog čega očekujemo i ozbiljniju saradnju sa državom.

– Važno je biti prvi , još važnije …?

Još važnije je zadržati tu poziciju. Nema razloga da ne kažem da je na primer IT služba Banke Intese pod vođstvom Dejana Tešića, baš kao i Pexim, u poslednjih nekoiliko meseci uradila zaista mnogo na ovom polju, možda i više od nas. Ali to je ono što treba da nas pokreće: novi izazovi i prava konkurencija. Samo tako će naši korisnici moći da kupe bolje i kvalitenije prozivode i dobiju bolje usluge.

– Postojili nešto na čemu radite, a zbog čega bi i naredne godine mogli da osvojite Zlatni IT Globus?

Zlatni Globus je glavna nagrada. Teško je ponoviti takav uspeh. Naša je želja da svaki sajt kojim upravljamo bude No1 u svojoj oblasti kao sto jeste www.pakom.com , www.crvenazvezdafk.com , iwww.stetoskop.info mnogi drugi. Voleo bih da dobijemo IT Globus za najbolji web sajt u 2008.

Leave a Reply