mubdala
IT

Investicije kompanije “Mubadala” u Srbiji u oblasti informacionih tehnologija

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić razgovarali su danas sa predstavnicima kompanije “Mubadala” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Na sastanku je konstatovano da postoji velika podrška Vlade Srbije za saradnju dveju zemalja i realizaciju svih zajedničkih projekata.

Vučić je naveo da je ova saradnja od strateškog značaja za našu zemlju, pri čemu će Vlada Srbije dati punu podršku i prihvatiti sve uslove sa ciljem da se ubrza saradnja u oblasti informacionih tehnologija.

mubdala
Takođe, tokom susreta bilo je reči o saradnji u oblasti informacionih tehnologija i konkretnim projektima koji prethode izgradnji fabrike čipova u Beogradu.

Prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija, gde bi se zaposlili vrhunski naučnici i inženjeri iz Srbije, a samo investicija u projekat istraživanja i razvoja iznosila bi više stotina miliona dolara.

Drugi konkretan predlog kompanije “Mubadala” jeste izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticiranih komponenti za avio-industriju.

Generalni direktor kompanije “Mubadala” Valed Ahmed Salim Almokarab Al Muhairi naveo je da cilj posete Srbiji nije da postavljaju uslove, već da iznesu predloge za partnerstvo.

Došli smo da vam damo ideje i da vas podržimo, tako rade pravi prijatelji, istakao je on.

Dinkić je napomenuo da će “Mubadala” doneti visoke tehnologije i investicije kakve do sada Srbija nije imala.

Oni će, kako je istakao, obezbediti da se uposle naši vrhunski naučnici i da industrija znanja u budućnosti po izvoznim prihodima postigne uspeh kakav danas imamo u auto-industriji.

To je tehnologija kakvu imaju samo vodeće svetske sile, što će od Srbije napraviti lidera u regionu u industriji znanja, saopštio je Dinkić.

Tema sastanka bile su i investicije u oblasti telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, izgradnje gasnih elektrana, kao i građevinarstva (hoteli, poslovni prostori i drugi rezidencijalni objekti), navodi se u saopštenju Kabineta prvog potpredsednika Vlade Srbije.

Leave a Reply