Događaji · PC računari

1. Serbian Retail IT Summit održan u Novom Sadu

U Kongresnoj Sali Hotela Park, 30.marta održan je 1. Serbian Retail IT Summit u organizaciji kompanije Service Plus.

“Novi događaj za donosioce odluka” od oktobra ove godine, kada će se ponovo održati u Zagrebu, nosiće epitet sad već tradicionalnog događaja – za sve one koji su ga iole propratili, ovaj događaj postao je jedan od onih “must see”, koji se već od prvog održavanja izdvojio kao jedinstven na ovim prostorima.

1. Serbian Retail IT Summit otvorio je mnogobrojne teme, pokrivajući pritom zaista obiman spektar različitih problematika, posmatranih kroz prizmu pojedinačnog iskustva i gledišta ali sa tendencijom prerastanja u globalno. Taj događaj je, za 8 časova koliko je trajao, dotakao i razradio skoro svaku tačku raznovrsnosti ove široke oblasti, poznatije kao Informacione tehnologije u trgovini – Od uspeha barkod skenera i njihove primene (tema predstavljena od strane Ane Braginskaje Vogt iz Datalogic Scanning-a), preko mobilnih uređaja (Markus Horvath iz Datalogic Mobile-a) i najidealnijih mobilnih rešenja u trgovini (o čemu je govorio Danijel Rapaić iz Service Plus-a), pa do predstavljanja eminentnih Warehouse softvera (Ivan Guzelj, Aldata) i standarda koji se primenjuju u lancima snabdevanja (o kojima su govorili predstavnici GS1 grupe).

Povratna informacija o odličnoj organizaciji ovog događaja i interesantnom izboru tema koje su predstavljali vrhunski stručnjaci u pojedinačnim oblastima došla je „s druge strane katedre“. Među gostima našao se top menadžment domaćih i inostranih kompanija (Ikea, Mercator S, Idea, Univerexport, Fruvita, Polimark, Mol, Carnex, Opportunity bank, Wincor Nixdorf, Heineken, Lilly drogerie, Valdi itd.). Siniša Isakov, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, ispred pomenutog Pokrajinskog sekretarijata pozdravio je skup i istakao: „Pokrajinski sekretarijat za privredu Vlade Vojvodine uvek podržava ovakve skupove i želi da se nauka implementira i da se nova dostignuća što pre primene u našoj praksi.

Takođe, smatramo da je ovo jedna dobra prilika da domaći stručnjaci koji rade u ovoj oblasti nađu partnere iz inostranstva, da nauče nešto od onoga šta su savremeni trendovi, da se uključe u jednu debatu, što ovaj samit i jeste, da dođu do novih saznanja i da probaju da definišu neke nove poslovne modele koji će im u nekoj bližoj budućnosti pomoći da plasiraju svoje proizvode.“ Specifična tema samita bila je vezana za „tips & tricks“ uspešnog vođenja projekata kroz stanovište istaknutog stručnjaka za project management i IT direktora američkog H.E.B.-a, Teda Gibbsa. „Svaki projekat ima svoju zaslugu i mogućnosti. Najmoćniji lideri moraju da iskoriste sve mogućnosti svojih metodologija kako bi u što kraćem roku i uz najbolji kvalitet isporučili finalni proizvod svog projekta. Pod ovim smatram da je u retail-u prioritet na brzini – nećete ispuniti rokove ukoliko pazite i na kvalitet i na ispunjenje svakog pod-procesa. Opet, premalo pažnje usmerene ka kvalitetu ili pristupanje procesnim prečicama dovode do krucijalnog problema – gubljenje vremena na rešavanju problema koji su morali biti rešeni ranije. Verujem da je projekt menadžment osnovna veština koja se koristi širom sveta, ali svako ima malo drugačiji pristup, što ga čini jedinstvenim. Nadam se da su učesnici samita čuli bar jedan koristan savet koji će im pomoći da njihov projekt menadžment bude uspešniji, jer u projekt menadžmentu ne postoji jedna veličina koja odgovara svima.

Kao lider PMO propratio sam ideje novih tehnologija ali i naučio kako se projekti uspešno izvršavaju u ovoj oblasti. Uživam da učim i pronalazim novosti koje bih implementirao u mojoj oblasti“, rekao je Ted Gibbs, IT direktor H.E.B.-a Međutim, temu koja svakako može biti zaslužna za najduže tumačenje, analiziranje i diskusiju, postavio je Tobias Hawrikoff, govoreći pritom o Wincor Nixdorfovim mašinama za povrat ambalaže, ovog trenutka naročito interesantnim u Srbiji. S obzirom na to da je zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu sve aktuelnija tema u regionu, kako u zemljama u kojima se taj zakon već primenjuje tako i u zemljama u kojima ce regulacija ambalažnog otpada tek ući u praksu, tema samita o RVM mašinama svakako je odgovorila potrebama aktuelnog.

Uspešnost prvog srpskog Retail IT samita, posećenost, i motivacija u velikoj meri su dobar vetar u leđa Service Plus-u kada su u pitanju događaji ovog tipa. Cilj skupa jeste postignut: bliže smo novim tehnologijama koje su krucijalne za uspeh svih onih koji se bave informacionim tehnologijama, a jasnija slika o segmentu svake obrađene teme ojačava stare ali nudi i nove osnove za buduće uspešne projekte. Održavanje, sad već tradicionalnih Retail IT Summit-a u organizaciji Service Plus-a svakako će se nastaviti.

Leave a Reply