Događaji

2. Retail IT Summit u Zagrebu

14. oktobra u Hotelu Antunović u Zagrebu na drugom hrvatskom Retail IT Summit-u okupili su se predstavnici hrvatske i regionalne maloprodajne industrije i vodeći svetski proizvođači. Na generalnu temu samita “Kako povećati profit i zadržati lojalnost kupaca” govorili su istaknuti predstavnici Gavrilovića, Tesco-a, Milestone-a, Asseco-a, Aldate, NCR-a, Adacte i domaćina Retail Medije.

Jedan od najvećih hrvatskih trgovca koji je ujedno i jedan od najuspješnijih proizvođača u Hrvatskoj i u regionu, Gavrilović predstavio se izuzetno zanimljivom prezentacijom pod nazivom ‘Integracija kompleksnih poslovnih sistema’, Igora Vukelića, stručnog saradnika za poslovna rešenja. Prezentacija je za sobom pokrenula niz pitanja učesnika Summita. Hedgie Bartol iz američkog Milestone-a govorio je o povećanju profita upotrebom idealnih sistema zaštite, a govoreći o zaštiti proizvoda kroz njegovu istovremenu dostupnost kupcu Bartol je istakao da je u sektoru trgovine zaštita drugačija nego u drugim granama, a naglasak je više na strategiji nego na samoj ‘taktici’.

David Kuhn iz NCR-a na veoma zanimljiv način predstavio je prednosti selfcheckout-a kroz prizmu optimizacije troškova i povećanja profita. Gost dana bio je Gabor Horvath iz Tesca Mađarska, koji je u Tescu od 2000. godine, a sada trenutno na poziciji Generalnog menadžera logističkog centra. Jedan od delova prezentacije govorio je o centralizaciji skladišta, procesu za koji je predviđeno trajanje od tri godine – glavnim i centralnim skladištem logistički će biti povezane Mađarska, Slovačka, Republika Češka i Poljska. Elektronsko označavanje polica i cenovna integracija je izuzetno bitna zbog krajnjeg kupca jer naravno nitko ne voli da mu se naplati više ili netočno, a s obzirom da smo ljudi i pravimo greške, 6 dućana ima elektronskim putem označene proizvode. Ova vrsta označavanja nudi i kategorazaciju te određivanje vrste cena ili statusa proizvoda, istakao je Gabor Horvath. Asseco je predstavio koncepte kupovnih medijuma, loyalty kartica i njihovu snagu u zadržavanju i pridobijanju kupaca.

Model optimalnog obnavljanja zaliha na temelju pređašnjeg iskustva predavanje je Valentina Korenjaka iz Aldate, u kojem su raščlanjene vrste prethodno prikupljenih podataka nužne za uspješan ‘forecasting’, odnosno planiranje zaliha. Kako vizuelni mediji utiču na odluku o kupovini i šta to uopšte današnjem potrošaču treba, pojasnila je Sandra Bokun iz Retail Medie. Elementarne potrebe, osećaj ugode, povoljne i kvalitetne kupovine te ušteda, već su ostvareni. Kupac se penje na sledeću stepenicu svojih potreba, jer je kupovina postala rutinska i on kroči u novi svet ponuda i doživljaja upravo kroz vizuelnu prezentaciju i nove načine komuniciranja proizvoda – emocije su te koje 3000 puta brže djeluju na moć prosudbe od razuma.

Brojni hrvatski i svetski proizvođači hardvera i softvera za retail našli su se na mestu izlagača kao što su Bizerb i Foodcom, Selmet, Arhiv Trezor, dok su štandovi kompanija predavača takođe bili deo veoma atraktivnog izlagačkog prostora. Ove godine je prvi put u svetu prikazana IP televizija za trgovce. Na štandovima Retail Medie se na nekoliko displeja pokretao sadržaj s interneta, postavljen na server, koji funkcioniše po principu ‘pay-TV-a’. Trgovac i najmanjeg budžeta može kupiti sadržaj i puštati ga na svojim uređajima kao što su vage, displeji i slično.

Top menadžment hrvatskih i regionalnih trgovaca na jednodnevnom događaju saznao je koje su to inovacije u krugovima regionalnih i svetskih retail brendova i na koji način doprinose povećanju profita.

Kao internacionalni medijski partner, događaj su propratili Microsoftov Speak, hrvatski Progressive magazin kao ekskluzivni medijski pokrovitelj, a među medijskim partnerima događaja našli su se Ja Trgovac i Suvremena trgovina.

Leave a Reply