Događaji

Ambasador Izraela posetio Siemens-ovu fabriku u Subotici

Kao veliki pobornik “zelenih tehnologija”, izraelski ambasador istakao značaj kapaciteta Siemens-ove fabrike za proizvodnju generatora za vetro-elektrane.

Gospodin Artur Kol, ambasador Izraela u Srbiji danas je, u okviru radne posete Subotici i Slobodnoj zoni Subotica, obišao i Siemens-ovu fabriku u ovom gradu, koja proizvodi generatore za vetro-elektrane. U radnoj poseti Siemens-ovoj fabrici, pored gospodina Kola, bili su i Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice i Sava Radak, generalni direktor Slobodne zone Subotica.

“Siemens fabrika u Subotici trenutno zapošljava 500 radnika i proizvodi generatore za vetro-elektrane, vučne motore za električne lokomotive i pretvarače (invertere) za solarne elektrane. Do sada je u našoj fabrici proizvedeno više od 11.000 generatora, čija ukupna snaga prevazilazi dvostruki kapacitet svih proizvodnih kapaciteta elektroenergetskog sistema Srbije”, istakao je, tokom posete, Ištvan Sekula, direktor Siemens fabrike u Subotici. “Zelene tehnologije” proizvedene u ovoj fabrici izvoze se širom sveta, zbog čega je ova fabrika jedan od deset najvećih izvoznika u Srbiji. Kao poznati pobornik razvoja “zelenih tehnologija”, gospodin Artur Kol je istakao značaj postojanja ovakvog pogona u Srbiji s obzirom na to da je reč o brzo rastućoj grani energetike i izuzetno vrednom tržištu.

Siemens AG je prošle godine uspešno okončao akviziciju izraelske kompanije Solel Solar Systems, globalnog lidera u projektovanju i proizvodnji komponenti za solarne termoelektrane čime je stvorio uslove da proširi svoj obimni portfolio proizvoda iz obnovljivih izvora energije i da ojača svoju tržišnu poziciju u biznisu solarnih termoelektrana.

Leave a Reply