Događaji · Razvoj aplikacija

Arian Stipić predstavnik IN2 Grupe održao predavanje na prvom CodeCamp2009 u Beogradu

U subotu 31.10.2009. godine održan je Prvi beogradski Microsoft CodeCamp2009.

Kamp je otvorio Tomislav Bronzin, Microsoft MVP i potpredsednik INETA Evropa uz čiju pomoć je kamp i organizovan. Prvo predavanje na ovom kampu kao gost održao je ekspert za Microsoft tehnologije gospodin Arian Stipić iz IN2 Grupe, sistem arhitekt i projekt menadžer za BI tehnologije. Arian Stipić je autor nekoliko tehnoloških knjiga i preko 50 članaka u hrvatskom izdanju časopisa BYTE, izdavač, kolumnista kao i prvi Microsoftov regionalni direktor iz Hrvatske. Još 2000. godine napravio je sopstvenu aplikaciju Manager 2000 i Manager 4.0 koji je prošao oficijelnu sertifikaciju od strane VeriTest DWA 2004. godine.
Gospodin Stipić dao je iscrpan konceptualni pregled mogućnosti poslednje inkarnacije Microsoft SQL Servera u pogledu izgradnje skladišta podataka obuhvativši poglavlja kao što su: UDM, SSIS, Analysis Services, a objašnjene su i nove važne funkcionalnosti vezane za kompresiju podataka.
Pored poboljšanja koja su postala aktuelna u verziji Microsoft SQL Server 2008 i 2008 R2 najavljeni su i budući pravci kojim će se kretati razvoj tehnologija vezanih za skladištenje podataka u okviru projekta Medison. Poseban akcenat stavljen je na primere iz prakse u izgradnji skalabilnih skladišta podataka velikog obima.
Pored predstavljanja Microsoftovih BI alata i koncepata, odlične prezentacije održali su i najznačajniji predavači i članovi Microsoft zajednice u Srbiji: jQuery tips&tricks, Janko Jovanović; Report Builder 2.0, Dragoslav Ogar; Microsoft Silverlight 3.0, Danijel Štulić; Agile Software Development with Visual Studio, Bojan Jovičić; WPF u poslovnim aplikacijama, Rastko Čolić i Ivan Pavlović.
CodeCamp2009 je održan u organizaciji MSForge.NET, beogradske .NET User grupe i INETA Srbija u lepoj novouređenoj scenskoj dvorani Kluba Vuk. Osnovni cilj CodeCampa je da na jednom mestu okupi ljude koji uživaju u programiranju i primeni novih tehnologije i da na taj način omogući bolje povezivanje i razmenu iskustava iz prakse. Kampu je prisustvovalo oko 100 vrlo zainteresovanih mladih developera koji su aktivno učestvovali u radu kampa. Više detalja može se videti na http://codecamp.msforge.net/4.aspx

Leave a Reply