Događaji

“BibliTech” konferencija – Video igra kao forma digitalizacije

U okviru konferencije BibliTech, kao deo tematske celine Digitalizacija kao poslovna mogućnost, Dunja Ignjatović, producentkinja u kompaniji Eipix Entertainment, domaćoj IT kompaniji koja se bavi proizvodnjom video igara, održaće predavanje „Video igra kao forma digitalizacije“. Govornica će u subotu, 25. oktobra, u 10h u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu, u kontekstu digitalizacije kulturnog nasleđa, predstaviti primer uspešno realizovane saradnje između Eipixa i Smitsonian instituta (Smithsonian Institution), najvećeg kompleksa muzeja i istraživačkih centara na svetu.

Zahvaljujući kolaboraciji sa Smitsonian institutom, Eipix je objavio igru Hidden Expedition – Smithsonian Hope Diamond Collector’s Edition, u čijem je fokusu čuveni Dijamant nade (Hope Diamond) od 45,52 karata koji je tokom 17. veka kupio kralj Luj XVI, a koji je sada izložen u Nacionalnom prirodnjačkom muzeju Smitsonian u Vašingtonu. Ovaj uspešno izveden projekat, kao i sam zahtevan proces produkcije jedne video igre u kompaniji Eipix, biće prikazani na predavanju „Video igra kao forma digitalizacije“. Takođe, kao primer dobre prakse, biće predstavljen već realizovan proces digitalizacije unutar Smitsonian institucije, ali i gest uključivanja video igara u muzejsku kolekciju, čime se video igre i digitalna umetnost uopšte institucionalno prihvataju kao umetnička dela visoke vrednosti.

EIPIX Hidden Expedition – Smithsonian Hope Diamond CE

BibliTech konferencija traje dva dana, 24. i 25. oktobra, i bavi se povezivanjem digitalne tehnologije i kulturnog nasleđa. Konferencija, koju organizuju Kulturni centar Novog Sada i Univerzitet u Novom Sadu, obuhvata tri plenarne sesije: Nove veštine radnika/ca u kulturi, Aktivni korisnici/e, Digitalizacija kao poslovna mogućnost, i tri radionice: Digital Curriculum Lab – Eksperimentisanje sa digitalnim objektima, Kako digitalno kulturno nasleđe približiti korisnicima, Putovanje kroz proces digitalizacije – od fizičkog do digitalnog objekta. Učešće je besplatno za sve koji se prijave na sajtu konferencije najkasnije do 20. oktobra. Broj mesta je ograničen.

Detaljnije informacije o konferenciji, program, kao i formular za prijavu za učešće možete pronaći na sajtu: www.biblitech.kcns.org.rs

Leave a Reply