Događaji

CeBIT 2010: Manje izlagača, ali ista očekivanja

Google i Amazon su ove godine po prvi put na CeBIT-u u Hannoveru. U centru sajma su “umreženi svetovi”. Izložen je stan budućnosti u kojem se digitalni asistenti brinu o potrošnji struje, zdravoj hrani i fitnesu.

Od 2. do 6. marta u Hannoveru se održava najveći sajam informatičkih tehnologija CeBIT. Na sajmu će se pojaviti 4157 izlagača iz 68 zemalja, što je najmanji broj učesnika u posljednjih 20 godina. U 2008. se pojavilo 5.800 izlagača, a u 2009. bilo ih je samo 4.300. Nije ni čudo što su se organizatori sajma dali u potragu za novim profilom.

Manje izlagača, manje posetilaca, manje pažnje: najveći sajam informatičkih tehnologija na svetu CeBIT je i ove godine u silaznom trendu. Na prelazu u 21. vek na sajmu je boravilo i do 800.000 posetilaca, dok se protekle godine ova brojka prepolovila. CeBIT je izgubio glas “kultnog sajma”. Jedan od razloga je što za svaki segment informatičke industrije u međuvremenu postoji poseban sajam. Branša mobilne telefonije ima sajam ovog proleća u Barseloni, proizvođači kompjutera i firme koje proizvode elektronske proizvode za zabavu više vole da se pojave na sajmu u Las Vegasu (Consumer Electronic Show), ili Međunarodnom sajmu emisione tehnike i elektronike u Berlinu (Funkausstellung).

Pa ipak, Wolfram von Fritsch, predsedavajući upravnog odbora Nemačkih sajmova, misli da će CeBIT ostati najveći sajam u branši. “Mislim da je značaj CeBIT -a danas veći nego nekada kada smo imali 800.000 posetilaca. CeBIT je i dalje najveći sajam za poslovne ljude u oblasti industrije informatičkih tehnologija na svetu. Njegov značaj u tom pogledu samo raste“, smatra Wolfram von Fritsch.

U prvom planu profesionalci iz branše

Kada je sajam imao kultni status, organizatori su se žalili da od privatnih posjetilaca, koji su bili u lovu na reklamne poklone, poslovni ljudi nisu mogli u miru voditi poslovne razgovore i ugovarati poslove. Stoga su tokom proteklih godina u prvi plan sajma došli profesionalci u branši, što naravno nije moglo zaustaviti silazni trend kada je reč o broju posetilaca. Ali sada je došlo do obrta. Pored profesionalaca, na sajmu je prisutno i sve više privatnih mušterija, kupaca. “U informatičkoj branši nema više klasičnog stručnjaka, proizvođača i konzumenta. Sve je više onih koji bi se mogli nazvati ne ‘Consumer’ već ‘Prosumer’. Reč je o korisnicima, potrošačima, provajderima koji aktivno oblikuju internet programe“, kaže Wolfram von Fritsch.

O najvažnijim temama ovogodišnjeg sajma Juergen Kuri, urednik stručnog lista za kompjutere, kaže: „Najvažnije teme na CeBIT-u biće mobilni internet i korisnici. To znači da je internet svugde u svakom trenutku pristupačan i da se informacija dobija u realnom vremenu.

Google i Amazon prvi put na CeBIT-u

300 ovogodišnjih izlagača na CeBIT dolazi prvi put. Među njima su Google i najveći internet-portal za trgovinu na internetu – Amazon. Težište sajma ovog puta su „umreženi svj+etovi”- “conected worlds“. Cilj je da se pokaže kako postepeno nestaju granice između rada i slobodnog vremena, mobilne i stacionarne primene računara, online i offline.

U sajamskoj hali broj 9 je izložen stan budućnosti od 400 kvadratnih metara koji je potpuno umrežen i gde čipovi vode računa o potrošnji energije, zdravoj ishrani i fitnesu. Privatni asistent za potrošnju električne energije pomaže vam da izgradite štedljiv odnos prema struji i svetlu, dok vam digitalni pomoćnik u kuhinji daje savete kako da se najbolje hranite. Asistent za fitnes vam potom predlaže kako da izgubite višak kalorija. (dw)

Leave a Reply