Događaji

“Civic Hackathon” Hakaton za društvene promene – Međunarodna radionica u Beogradu

Balkanska inicijativa za toleranciju, nevladina organizacija iz Beograda, od 16. do 23. aprila realizuje projekat “Gradski hakeri: od ideje do posla”, na kojem će okupiti 30 učesnika iz 10 evropskih gradova. Ideja projekta zasniva se primeru dobre prakse “Civic Hackathon” (Građanski hakaton) – dešavanja koje okuplja dizajnere, programere i aktiviste iz nevladinog sektora sa ciljem da udruženim radom razviju nove mobilne aplikacije i internet platforme za poboljšanje života u zajednici.  Ovakvi udruženi događaji dovode do inovacija u civilnom sektoru – moderne tehnologije omogućavaju nam da društvenim problemima pristupimo na neke nove načine, a dostupnost pametnih telefona i internet stranica omogućavaju predstavnicima civilnog društva da se lakše približe građanima. Hakatoni su „alati“ za društveno organizovanje a ujedno podstiču socijalno preduzetništvo i razvoj IT veština.

 

Učesnici iz Francuske, Italije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Irske i Srbije tokom sedam dana boravka u Beogradu predstaviće probleme sa kojima se mladi aktivisti susreću u svojim zajednicama. Panel diskusije, predstavljanje uspešnih socijalnih aplikacija i primeri dobre prakse on line aktivizma omogućiće mladima platformu za razmenu ideja, nakon čega će zajedničkim snagama uz vođstvo mentora razviti nove aplikacije i sajtove sa društveno korisnom tematikom.

Civic Hackathon ilustracija

Mentori na projektu su mladi „start-aperi“ (preduzetnici), programeri i web dizajneri koji godinama uspešno sarađuju sa stranim kompanijama koji zapošljavaju stručnjake iz IT oblasti iz Srbije. Oni imaju potrebno iskustvo, znanje i motivisanost da druge uvedu u svet video igrica i programiranja mobilnih aplikacija, ali i da laicima objasne važnost korišćenja modernih tehnologija i načine na koje se te tehnologije mogu iskoristiti u pokretanju biznisa ili socijalnog preduzetništva. Gosti na prezentacijama biće nam kolege iz SEEICT i Share Fondacije, organizacija koje imaju značajno iskustvo u sličnim projektima i bavljenju digitalnim aktivizmom.

 

Stručni saradnik i jedan od mentora na projektu je Filip Milošević, programski direktor u Share Fondaciji, jednoj od prijatelja ovog događaja. On je bio inicijator projekta bahatoparkiram.com koji je realizovala nevladina organizacija KRIO – Kolektiv za razvoj i održivost, čiji je osnivač. Filip je takođe bio i PR festivala EXIT, kao i jedan od autora i voditelja emisije „Idemo na Mars“ na Radiju B92.

 

 

Balkanska inicijativa za toleranciju (BIT) je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 2010. Njen cilj je da promovisanjem tolerancije, razumevanja i kreativnosti podstakne aktivno učešće građana na Balkanu u društvenom životu zajednice. U svom radu BIT koristi neformalne metode obrazovanja i princip doživotnog učenja. BIT organizuje različite aktivnosti kojima promoviše svoje ciljeve: seminare, treninge, edukativne programe, omladinske kampove, omladinske razmene, volontiranje, izdavanje brošura i drugih edukativnih materijala, kao i javne događaje za promociju relevantnih društvenih pitanja i prava marginalizovanih grupa itd.

Leave a Reply