Događaji

ComTrade Group na Sinergiji 09

Deveta Sinergija, najveća IT manifestacija u Regionu, održana je od 17-19. novembra u Beogradu u Sava Centru. Kompanija ComTrade Group je ove godine bila generalni sponzor ovog značajnog IT događaja.

ComTrade Group, internacionalna kompanija čije primarne aktivnosti uključuju razvoj i implementaciju sveobuhvatnih softverskih rešenja, na Sinergiji se predstavila zajedno sa svojim partnerima i vendorima. Na promotivnim štandovima ComTrade-a, bilo je predstavljeno 6 istaknutih projekata, među kojima treba posebno naglasiti sistem ze elektronske sednice Vlade Srbije, informacioni sistem Agencije za privredne registre, kao i informacioni sistem za primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Pored toga, posetioci su imali prilike da kupe laptop računare pod povoljnijim uslovima, odluče se za ponudu HP ili HTC telefona uz MTS pakete ili učestvuju u ComTrade SMS pitalici i osvoje Windows 7 operativni sistem.

Svečanom otvaranju 17.novembra, prisustvovali su funkcioneri Vlade Srbije. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić je najavio da će u narednih tri do pet godina Vlada uložiti oko 300 miliona evra za naučni i tehnološki razvoj. Jasna Matić, Ministarka za telekomunikacije i informaciono drustvo, zbog nemogućnosti da prisustvuje otvaranju poželela je učesnicima da iskoriste i uživaju u predavanjima najveće IT konferencije putem video bima.

Otvaranju su takođe prisustvovali direktori iz centrale Microsofta Michael Hartmann, GM za Centralnu i istočnu Evropu MC HQ i Neils Soelberg, VP Public Sector za regiju Evrope, Južne Amerike i Bliskog istoka. Generalni direktor Microsoft Srbija, Vladan Živanović, istakao je da se ove godine, uprkos krizi i problemima sa kojima smo svi suočeni prijavilo preko 1500 učesnika, IT ljubitelja.

Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije ComTrade Group, tokom svog izlaganja je naglasio da razvoj informatičkog društva u Srbiji zavisi od efikasne primene zakona o zaštiti autorskih prava, kao i od edukacije o zaštiti intelektualne svojine. Takođe je ukazao na predviđeni pad IT tržišta od oko 30% do kraja ove godine i pozvao državne organe da budu aktivniji na polju razvoja tehnologije.

Kao pozitivan primer saradnje državnog i privatnog sektora istakao je projekat „Elektronske sednice Vlade“, koji je ComTrade realizovao i time ostvario veliku uštedu budžetskih sredstava državne administracije. Gospodin Jevrosimović je takođe podsetio na saradnju sa Microsoft-om, izraženu kroz činjenicu da je ComTrade postao LAR (Large Account Reseller) čime je stekao najviši nivo partnerstva sa Microsoftom, što otvara nove mogućnosti za saradnjute dve kompanije.

U toku Sinergije 09, Beograd su posetili izuzetni predavači, kao što su Rafal Lukawietski, a publika iz celog regiona je imala mogućnost da sazna novitete iz sveta novih tehnologija. 18. i 19. novembra, posetioci su imali priliku prisustvuju seriji od preko sto predavanja, demonstracija i studija na kojima su stručnjaci iz celog sveta preneli svoja znanja. Predstavljen je i novi operativni sistem “Windows 7” kao i mogućnosti novog paketa “Microsoft Office 10“.

Leave a Reply