Centar za promociju nauke
Događaji

Da Vinči, Sajam tehnike, Bioetika

Pregled događaja u drugoj nedelji manifestacije Maj mesec matematike

 Gostovanje Alesandra Vecozija

U okviru manifestacije „Maj mesec matematike“, koju organizuju CPN i Matematički institut SANU od 29. aprila do 29. maja, Beograd će posetiti nekoliko gostiju – pored Sedrika Vilanija, jednog od najznačajnijih matematičara današnjice, u Beograd stiže i Alesandro Vecozi, profesor na Univerzitetu u Firenci i direktor Muzea ideale Leonardo da Vinči, koji se smatra jednim od najvećih eksperata za delo Leonarda da Vinčija.

cpn

Povodom dolaska Alesandra Vecozija, u galeriji NAMA u staroj Robnoj kući Beograd u Knez Mihajlovoj ulici, u petak, 10. maja, u 18 časova, održaće se tribina na kojoj će, pored osvrta na delo Leonarda da Vinčija, jedna od tema biti i u savremenoj literaturi i kinematografiji obrađena teorija o da Vinčijevom kodu.

 

Posebno mesto na naučnopopularnoj i edukativnoj izložbi „Maj mesec matematike“ u Galeriji NAMA u staroj Robnoj kući Beograd zauzimaju Leonardovi poliedri, geometrijska tela konstruisana po matematičkim skicama Leonarda da Vinčija. Ova postavka realizovana je uz podršku Italijanskog instituta za kulturu, a Nedeljko Adžić, srpski dizajner koji živi i radi u Italiji, je, zahvaljujući saradnji sa profesorom Vecozijem, napravio oko 40 poliedara prema originalnim nacrtima iz knjige O božanskoj proporciji Leonarda da Vinčija.

 

 

CPN na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

 

Uporedo sa manifestacijom „Maj mesec matematike”, u Beogradu se od 13. do 17. maja održava 57. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Na ovom sajmu će se predstaviti i Centar za promociju nauke. Postavka CPN-a obuhvata putujuću interaktivnu izložbu „Deset otvorenih pitanja nauke”, koja je već gostovala na Festivalu nauke, u Galeriji nauke i tehnike SANU i Sajmu obrazovanja u Novom Sadu, kao i instalaciju voza Maglev i razne matematičke eksponate.

 

 Tribina na temu bioetike: Savulesku protiv Herisa

U saradnji sa Centrom za bioetičke studije Instituta za društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, CPN organizuje tribinu o jednoj od najsavremenijih tema bioetike: da li ljude treba poboljšavati biomedicinskim putem? Da li moderna bioetika dopušta unapređenje ljudskog funkcionisanja pomoću lekova? O ovim temama govoriće Džulijan Savulesku i Džon Heris, dva vodeća, međusobno suprotstavljena autoriteta u oblasti bioetike. Tribina se odvija u sredu, 15. maja, u 18 časova, u galeriji u Robnoj kući Beograd, a moderatorka događaja je Dubravka Vejnović iz Centra za promociju nauke.

 

 

Predavanja i tribine u okviru manifestacije „Maj mesec matematike“ narednih dana:

 

Petak, 10. maj

18 časova: tribina o Leonardu da Vinčiju, moderator Dobrivoje Lale Erić, CPN

 

Ponedeljak, 13. maj

18 časova: predavanje Brahistrohona ili kriva najbržeg spusta, profesor Borislav Gajić

19 časova: predavanje Fukoovo klatno. Kratko putovanje kroz mehaniku, topologiju i geometriju, profesor Božidar Jovanović

 

Utorak, 14. maj

18 časova: predavanje Mathematica u matematici i ekonomiji, profesor Branko Urošević

19 časova: predavanje Vizuelna matematika, profesor Jablan Slavik

 

Sreda, 15. maj

18 časova: Tribina o bioetici,Džulijan Savulesku i Džon Heris

 

Četvrtak, 16. maj

18 časova: predavanje Simetrija u muzici, profesor Filip Jeftić

19 časova: predavanje Lepota i uzvišenost matematike Naturalis, profesor Đuro Koruga

 

——————-

Manifestacija „Maj mesec matematike“ traje od 29. aprila do 29. maja 2013.

Leave a Reply