Događaji

Đelić otvorio “Majkrosoft sinergiju 09”

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić otvorio je sinoć najveću konferenciju o informacionim tehnologijama u regionu “Majkrosoft sinergija 09”.

Veliki informatički skup u Centru “Sava”, čijem je otvaranju prisustvovalo više od 1.500 posetilaca, započeo je minutom ćutanja u znak počasti preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Pavlu.

Đelić je, otvarajući skup, najavio da će u narednih tri do pet godina Vlada Srbije uložiti približno 300 miliona evra u naučni i tehnološki razvoj zemlje.

On je naveo da je Upravni odbor Evropske investicione banke odobrio zajam od približno 200 miliona evra koji će biti uložen u naučno-tehnološki razvoj u Srbiji, i istakao da će ugovor o tom zajmu biti potpisan sa Vladom Srbije u januaru 2010. godine.

Prema njegovim rečima, ostatak od 100 miliona evra biće obezbeđen iz Razvojne banke Saveta Evrope, Svetske banke i drugih donatora.

Učesnicima “Majkrosoft sinergije 09” preko video-linka obratila se i ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić koja je ukazala na veliki značaj tog tradicionalnog informatičkog skupa u Beogradu i izrazila očekivanje da će Srbija uskoro biti svrstana u red naprednih zemalja i po razvoju informatike.

Na “Sinergiji”, koja će trajati do 19. novembra, posetioci će imati priliku da prisustvuju seriji od više od sto predavanja, demonstracija i studija na kojima će stručnjaci kompanije “Majkrosoft” predstaviti novi operativni sistem za kompjutere “vindouz 7” i mogućnosti novog paketa “majkrosoft ofis 10”.

Tokom trajanja manifestacije brojne domaće i strane kompanije prikazaće na svojim štandovima najnovije softverske i hardverske proizvode.

Leave a Reply