Događaji

Digital Media Forum 2014. u Sarajevu

Mediacentar Sarajevo 6. i 7.marta 2014. organizuje međunarodnu konferenciju Digital Media Forum 2014. Konferenciju su podržali USAID-ov projekt Jačanje nezavisnih medija (SIM) kojeg implementira Internews te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH (OPA).
Kao posljedica digitalne revolucije nastale su jasno vidljive promjene u polju medija – od inicijative za “otvorenim podacima” koji potiču transparentnost rada vlasti i javnih ustanova, do promjena u strukturi medijskih tekstova i zahtjevima publike.
Pitanje koje neprestano postavljamo u medijskom prostoru na početku 21. stoljeća je sljedeće – šta zapravo mislimo kada kažemo “novinarstvo”?
media_forum
Da li smo i dalje fokusirani na formu u koju umatamo informacije ili smo još uvijek zaokupljeni etičkim dilemama te plasiranju ‘nepristranih’ i ‘objektivnih’ vijesti? Ko su naši izvori, kako do njih dolazimo, gdje objavljujemo sadržaj, ko ga danas proizvodi, a ko mu je publika? Konačno, koja su naša očekivanja nakon “izvanrednih vijesti” – revolucija, promjena vladajućih struktura, ili se samo nadamo da su građani bolje informisani i da im je obezbjeđeno učestvovanje u političkom životu zajednice u kojoj žive?
Gore navedene teme bit će predmet diskusije regionalnog Foruma medija 2014. gdje će medijski stručnjaci, novinari, urednici i akademici sa područja Balkana, iz EU i ostatka svijeta pokušati pristupiti raspravi o ovim, mogli bismo ih nazvati, “vječitim dilemama” iz svijeta medija i novinarstva, na novi i originalan način.
1. dan, 6. mart 2014. (četvrtak)

1. sesija: Istraživačko novinarstvo u digitalnom dobu – moderator Nevena Rsumović

Svjetski je trend da se istraživačko novinarstvo kreće u smjeru neprofitnog sektora gdje se novinari mogu baviti svojim poslom bez brojnih ograničenja s kojima se suočavaju mainstream novinske kuće. Danas se radi na više od stotinu različitih slučajeva istraživačkog novinarstva diljem svijeta. Osnovni vidovi širenja podataka za one koji se primarno bave stvaranjem istraživačkih priča su web stranice i društveni mediji.
Ipak, postoje razlike u razvoju istraživačkog novinarstva diljem svijeta, u svezi s korištenjem online i ‘otvorenih’ podataka kao izvora, osiguravanja finansijske održivosti za neprofitne snabdjevače i uticaja istraživačkih priča na publiku i mjerodavne vlasti.
Sa razvojem učešća korisnika i društvenih medija istraživačko novinarstvo bi trebalo, makar u teoriji, dosegnuti do većeg broja publike i uticati na promjene u društvu. Ali, da li je zaista tako?
Glavna pitanja sesije su:
• Kako istraživačko novinarstvo izgleda danas u kontekstu novih tehnologija, posebno kada su nam na raspolaganju različiti online izvori?
• Novinarstvo u kojem glavnu riječ imaju podaci je proizvod Zapada. Koliko je takva vrsta novinastva moguća u ovom regionu, imajući na umu dostupnost podacima i druge faktore koji utiču na njen razvoj, i koji su njeni uticaji u razvijenijim medijskim poljima?
• Da li je digitalizacija osigurala značajniji uticaj medija i da li je glavna posljedica u društvu značajniji i odgovorniji rad vlasti u poređenju sa periodom prije digitalnog doba?
• Do koje mjere je istraživačko novinarstvo danas tržišna roba za medijske organizacije?
Glavni govornici su:
Mirjana Jevtović, novinarka-istraživač iz Beograda, emisija ‘’Insider’’ na televiziji B92
Drew Sullivan, urednik projekta OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project – Projekat izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji)
George Arnett, data novinar, The Guardian Datablog, UK
• Eldin Karić, urednik portala Žurnal

2. sesija:  Konkurencija ili partnerstvo – fenomen medija civilnog sektora, moderator Slobodanka Dekić

Mogli bismo opisati medije civilnog sektora kao ostvarenje sna cijele digitalne revolucije. MIT-jev blog o medijima civilnog sektora opisuje ih kao “bilo koju vrstu komuniciranja koje jača društvene veze unutar društva ili gradi jak smisao građanske dužnosti među stanovništvom.”
Osnovna pretpostavka je da ako je građanima informacija dostupna, ako je mogu razumjeti i dijeliti, oni su (ili mogu postati) aktivni građani. Informacija je osnova političke angažovanosti i djelovanja. Fokus ove sesije je na izučavanju odnosa između medija civilnog sektora i mainstream medija. Da li su ove dvije sfere komplementarne ili konkurentne u javnom prostoru?
Glavna pitanja sesije su:
• Možemo li (i da li bismo trebali) postaviti jasnu granicu između medija civilnog sektora i mainstream medija?
• Da li mediji civilnog sektora pružaju detaljnije podatke; da li su nezavisniji od različitih izvora kojima rukovode političke sile, u poređenju sa mainstream medijima?
• Da li su mediji civilnog sektora dužni poštovati sve profesionalne i etičke standarde novinarstva?
• Koje su glavne razlike u načinima finansiranja medija civilnog sektora i mainstream medija i kako to utiče na rezultate njihovog rada?
Glavni govornici su:
Toni Gabrić, H-Alter, Hrvatska
Aldin Arnautovićwww.snimaj-sve.com, Bosna i Herzegovina
prof. Lejla Turčilo, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

Otvoreni program: Modeli finansiranja, modeli za preživljavanje

Najnoviji trendovi ukazuju na to da su informacije veoma cijenjeno tržišno dobro, a da je istraživačko novinarstvo vrijedno ulaganja (pogledaj ‘slučaj Greenwald’).
Međutim, postavlja se pitanje da li su ovi inače zapadnjački trendovi primjenjivi u ostatku svijeta – a posebno na području Balkana, gdje su nedostatak finansiranja i održivost među najvećim zaprekama razvoja istraživačkog novinarstva.
Ova sesija Otvorenog programa pruža pregled mogućih finansijskih modela i metoda preživljavanja na tržištu medija.
Moderator: Iva Biondić, šefica VERN-ovog Odsjeka za novinarstvo i stručnjakinja za medije, Hrvatska
Naši izlagači su:
Eric Karstens (European Journalism Center – Evropski centar za novinarstvo), stručnjak za razvoj različitih mogućnosti finansiranja u poljima medija i IT-ja. Pružit će nam kratak pregled aktuelnih trendova na tržištu medija, sa težištem na poljima online medija i IT-ja koje dominiraju zapadnom Evropom i SAD-om.
Ante Magzan (Adriatic Media) će predstaviti primjere poslovanja digitalnim medijima u Hrvatskoj, njihove modele i izvore finansiranja te ključne prilike i izazove s kojima se suočava ovaj dio industrije medija.
Senad Zaimović (Fabrika) će predstaviti trenutnu situaciju u kojoj djeluju BiH web portali. On će identificirati osnovne izazove bosanskohercegovačkog medijskog tržišta, glavne izvore prihoda web portala (Google oglasi, reklamne kampanje kompanija, političke kampanje, donatori, itd.) i ključne probleme s kojima se susreće ovaj dio industrije medija.
2. dan, 7. mart 2014. (petak)

1. sesija: Zagrijavanje za džunglu: medijsko obrazovanje u digitalnom dobu, moderator Enes Osmančević, Filozofski fakultet, Univerzitet u Tuzli

Nema prevelikog smisla raspravljati razvoj digitalnih medija i novinarstva bez profesionalaca koji su u stanju da se suočavaju sa njihovim izazovima.
Upravo zbog toga će fokus drugog dana konferencije biti na razvoju edukativnih programa o online medijima i digitalnim tehnologijama u regionu. Ranije je fokus uglavnom bio na nedostatku prakse u programima novinarstva unutar formalnog obrazovanja i njihovoj (ne)mogućnosti da prate mijenjajuće trendove svijeta medija.
Postoje li ogromne razlike između trendova u razvoju medija i programa unutar formalnog obrazovanja u regionu?
Glavna pitanja sesije su:
• Da li su nam potrebni ‘obrazovani’ ili ‘iskusni’ novinari?
• Koju vrstu podrške je potrebno da medijska zajednica regiona pruži univerzitetima da bi se poboljšala njihova učinkovitost?
• Koji su moderni trendovi u nastavnim planovima i programima online novinarstva unutar formalnog obrazovanja?
• Koju ulogu imaju univerziteti u promovisanju etičkih standarda online novinarstva?
Glavni govornici su:
doc.dr.sc. Tena Perišin, Fakultet političkih znanosti Zagreb, MA Proučavanje medija u digitalnom dobu
• docent Neven Obradović, Filozofski fakultet, Univerzitet u Nišu, Srbija (bit će naknadno potvrđeno)
• Aleksandra Temenugova, Visoka škola za novinarstvo i odnose s javnošću, Makedonski medijski institut, Skopje

Otvoreni program: Start-ups i centri znanja – kombiniranje različitih polja za bolje djelovanje online medija 

‘Open Coffee’ je započeo kao jednostavna inicijativa nekolicine IT i web developer eksperata iz Sarajeva sa idejom prezentovanja start-ups, novih ideja i ostalih inovacija iz polja IT-ja i digitalnih medija.
Forum će predstaviti neke od odabranih dijelova prošlogodišnjih prezentacija koje bi online mediji mogli i trebali koristiti – s ciljem njegovanja saradnje i postojećih dodirnih tačaka IT tehnologija, digitalnih alata i online medija u Bosni i Hercegovini i u regionu.
Sesiju će moderirati Emir Ferizović, direktor IT kompanije iz Sarajeva ‘’Pauza.ba’’, a imat ćemo priliku upoznati se s nekoliko analiza primjera iz Bosne i Hercegovine (imena izlagača će biti naknadno potvrđena).
Predstavit ćemo vam:
‘Made in Sarajevo’ – inicijativa koju je stvorila grupa mladih IT eksperata, a koju je pokrenuo Edin Puzić. ‘Made in Sarajevo’ je online baza podataka svih start-ups, freelance eksperata i profesionalaca koji rade u oblasti IT-ja.
‘People of Sarajevo’ – Facebook stranica koju je kreirala Imrana Kapetanović, profesionalna fotografkinja nastanjena u Sarajevu. Stranica je inspirisana projektom ‘Humans of New York’, koji je kreirao Brandon Stanton.

Leave a Reply