Događaji

Digitalna forenzika i IT veštačenje u funkciji borbe protiv visokotehnološkog kriminala

Pojam digitalna forenzika znači pretraživanje dokaza koji postoje u digitalnom obliku, a obuhvata i njihovu prezentaciju kao validan dokaz u sudskom postupku. Sa ciljem da članice upozna sa ovom aktuelnom temom, Privredna komora Beograda, u saradnji sa Udruženjem sudskih veštaka „IT Veštak“, organizuje okrugli sto na temu “Digitalna forenzika i IT veštačenje u funkciji borbe protiv visokotehnološkog kriminala.

Digitalna forenzika je nauka koja ima za cilj prikupljanje, čuvanje, pronalaženje, analizu i dokumentovanje podataka koji su skladišteni, obrađivani ili prenošeni u digitalnom obliku. Na skupu će se govoriti o evoluciji modela digitalne forenzičke istrage i veštačenja u funkciji borbe protiv kompjuterskog kriminala. Posebno će biti reči o ulozi i značaju nacionalne strategije suprotstavljanja zloupotrebi informacione tehnologije.

Okrugli sto će se održati u utorak, 14. decembra 2010. godine u 13:00 časova, u sali na IV spratu Privredne komore Beograda, Kneza Miloša 12.

One thought on “Digitalna forenzika i IT veštačenje u funkciji borbe protiv visokotehnološkog kriminala

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Visokotehnoloski kriminal je znatno siri pojam od kompjuterskog ili kiber(netskog) kriminala (a ne sajber-kriminala). Isti taj koji je ranije pogresno preveo englesku rec “cyber” sada je “izmislio” i izraz “digitalna forenzika” i definisao ga kao nauku… Nisam znao da su do sada primenjivani forenzicni postupci bili analogni?!

Leave a Reply