Događaji

Direktor Siemensovih regionalnih kompanija u poseti Srbiji

Predsednik Upravnog odbora Siemens AG Austrija i Generalni direktor Siemens-ovih kompanija u 17 država u Regionu južne i jugoistočne Evrope, Brigitte Ederer, je 30. septembra i 1. oktobra 2008. godine posetila glavni grad Republike Srbije i sastala se sa visokim predstavnicima Vlade Republike Srbije. Tokom bilateralnih razgovora sa Mlađanom Dinkićem Ministrom ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije, Petrom Škundrićem Ministrom rudarstva i energetike, Sašom Draginom Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandrom Cvetanovićem Državnim sekretarom u Ministarstvu za infrastrukturu kao i sa predstavnicima kabineta Predsednika Vlade Republike Srbije, Mirka Cvetkovića, Ederer je istakla značaj stranih ulaganja, naročito „Greenfield“ investicija, za dalji razvoj Srbije u pravcu evropskih integracija.

Brigitte Ederer je tokom bilateralnih razgovora sa Ministrima u Vladi Republike Srbije, pored bližeg upoznavanja sa ekonomijom i tržištem Srbije, zajedno sa predstavnicima lokalne kompanije izrazila zainteresovanost Siemens-a da pruži podršku u realizaciji niza projekata u oblasti infrastrukture i saobraćaja (koridor X), energetike i industrije, koji su od strateškog značaja za dalji razvoj Srbije u pravcu evroatlanskih integracija i koji mogu biti od velikog značaja za dalji razvoj Siemens-a u Srbiji.

Kao jedan od načina daljeg razvoja Srbije, Ederer je naglasila veliku važnost „Greenfield“ investicija od strane velikih evropskih kompanija. U tom smislu, spomenula je da je kompanija Siemens u Subotici izgradila fabriku Loher elektro Subotica koja trenutno sa 600 zaposlenih ima preko 85 miliona evra izvoznog posla iz Srbije, a do 2010. godine planira da broj zaposlenih i obim izvoznog posla udvostruči.

Ona je tokom svoje bogate političke karijere učestvovala u razvoju i same Evropske Unije, a kao lider Siemens-a u jednom od najvećih Siemens-ovih Regiona u svetu, smatra da je tržište Srbije od strateškog značaja za Siemens u celom Regionu južne i jugoistočne Evrope i da Republika Srbija ima veliki potencijal da ubrzo postane kandidat i član Evropske Unije.

Na kraju, Ederer je istakla da Siemens u Srbiji već duži niz godina aktivno učestvuje u projektima iz oblasti društvene odgovornosti i zaštite čovekove okoline u cilju daljeg razvoja lokalne zajednice i približavanju standardima Evropske Unije.

Brigitte Ederer diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beču i odmah potom postala poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Austrije. U svojoj bogatoj karijeri Brigitte Ederer, bila je Ministar za evropske integracije i razvoj, Ministar za evropska pitanja kao i Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Austrije.

Januara 2001. godine postala je član Upravnog odbora Siemens-a AG Austrija, a od oktobra 2006. godine i Generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Siemens AG Austrija kao i Siemens-ovih kompanija u 17 država Regiona južne i jugoistočne Evrope.

Poseta Brigitte Ederer Srbiji događa se u trenutku geografskog pregrupisavanja Siemensovih Regiona i reorganizacije Siemens-a na svim svetskim tržištima, te ima veliku važnost i za razvoj Siemensovih kompanija u Srbiji. Kompanija Siemens je u toku 2008. godine svoje globalno poslovanje u 190 zemalja sveta pregrupisala u 20 geografskih klastera, a poslovne jedinice organizirala u tri Sektora: Sektor Industrija, Sektor Energetika i Sektor Zdravstvo.

Od aprila 2008. godine, Ederer predsedava najvećim Siemens-ovim klasterom u Evropi, Regionom južne i jugoistočne Evrope koji objedinjava 17 zemalja od Alpa do Kaspijskog jezera, regiona u kome živi oko 152 miliona stanovnika.

Leave a Reply