Događaji

Direktor Svetske banke otvorio međunarodnu IT konferenciju

Republički geodetski zavod organizovao je međunarodnu konferenciju o upotrebi informacionih tehnologija u zemljišnoj administraciji, održanoj u Centru Sava u periodu 22-23 februara tekuće godine.

Svečanom otvaranju IT konferencije prisustvovao je i direktor Svetske banke za Srbiju, gospodin Sajmon Grej, koji je ovom prilikom ukazao na značaj zemljišne administracije koja će poslužiti kao osnova za razvoj efikasnog tržišta nepokretnosti u Srbiji.

Grej je takođe naglasio da je Svetska banka podržala ukupno 29 projekata čiji je osnovni cilj bio poboljšanje zemljišne administracije u 22 zemlje istočne Evrope i centralne Azije. Grej je objasnio da je glavni zadatak projekata osiguranje vlasničkih prava i uspostavljanje efikasnog katastarskog sistema koji će omogućiti korišćenje nepokretnosti, predstavljajući na taj način, ključni ekonomski faktor.

U govoru koji je održao na IT konferenciji, Grej je naročito istakao značajan progres u zemljišnoj administraciji postignut u Srbiji uz podršku Svetske banke. Takođe je dodao da je u poslednje četiri godine Projekat katastra nepokretnosti i upisa prava uveliko podržao Republički geodetski zavod u njegovim naporima ka osnivanju katastra nepokretnosti na celoj teritoriji Srbije, poboljšanju korisničkih usluga i jačanju institucionalnih kapaciteta. Naglasio je i da je jedna od ključnih investicija u okviru ovog projekta upravo modernizacija informaciono komunikacionih tehnologija (IKT), ali i to da put do osnivanja uspešnih IKT nije jednostavan.

Ističući važnost novih trendova kao što su masovna procena vrednosti nepokretnosti i nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka (NIGP), Grej je ukazao na spremnost Svetske banke da podrži efikasnu upotrebu geoinformacija među institucijama, omogućavajući bolji kvalitet informacija, smanjivanje troškova vezanih za geoinformacije, lakši pristup korisnika, dobit od dostupnih podataka itd.

Na kraju, obraćajući se učesnicima konferencije, istakao je neophodnost u regionalnoj saradnji i razmeni stečenih znanja i iskustava. Izrazio je i stav Svetske banke da će nastaviti podršku projektima tamo gde je to moguće ostvariti.

Leave a Reply