Događaji

Dodeljene nagrade pobednicima Green Games takmičenja

Timovi iz Bora, Knjaževca i Sokobanje su pobednici takmičenja za video igru sa najboljom ekološkom porukom. Na nacionalni Green Games konkurs se prijavilo 587 takmičara, okupljenih u opštinske timove. Kao rezultat je nastalo 58 igara, a nagrade najuspešnijim su uručene u prostorijama opštine Vračar 4.decembra.

Prva nagrada, interaktivno-ekološka skulptura Ptice Robota (koju je donirao Fond braće Rokfeler) je otišla u Bor, dok su opštine Knjaževac i Sokobanja osvojie po Arteko robota za reciklažu. Takmičari iz ovih timova su dobili lične i novčane nagrade. Arteko robot je dodeljen kao specijalna nagrada i opštini Ivanjica i OŠ „Milinko Kušić”, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama.

Izbor za najbolju ekološku igru vršen je putem SMS glasanja, a sredstva prikupljena na ovaj način su namenjena daljem obrazovanju mladih informatičara koji su učestvovali na takmičenju. Zainteresovani đaci osnovnih i srednjih škola okupili su se u opštinske timove i pod mentorstvom nastavnika informatike tokom proteklih meseci radili na svojoj ekološkoj igri.

Na svečanoj dodeli nagrada o projektu su govorili Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, Biljana Biba Vicković, direktorka udruženja Oktopus, Dragutin Brčin, posebni savetnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Rajan Rolands, savetnik ambasadora Sjedinjenih Američkih država u Beogradu za odnose sa javnošću, Nina Topić, VD zamenika šefa misije za programe Instituta za održive zajednice i Ivana Vranjican, menadžerka spoljnih poslova u kompaniji Telenor.

Ovo takmičenje u organizaciji udruženja Oktopus je noseća aktivnost dvogodišnjeg projekta “Znanjem za održivi razvoj” koji podržava Američka agencija za međunardoni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC).

Leave a Reply