Događaji

Dodeljene nagrade pobednicima takmičenja “Create the Future 2010”

Svečanom proglašenju pobednika ovogodišnjeg ciklusa takmičenja Create the Future 2010, održanom 26. maja 2010. godine u poslovnom centru kompanije Siemens d.o.o. Beograd, pored timova učenika osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta, članova stručnog, studentskog i novinarskog žirija, prisustvovali su i g-đa Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje Grada Beograda i g. Radovan Živković, savetnik ministra u Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd sada već treću godinu za redom organizuje takmičenje „Create the Future“ pod pokroviteljstvom i uz veliku podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda sa ciljem edukacije mladih i uvođenja tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život. Učenici osnovnih i srednjih škola, uzrasta od 12 do 19 godina, u timovima od 3 do 5 učenika, su imali zadatak da kreiraju multimedijalnu prezentaciju informativnog i zabavnog karaktera na računaru na zadatu temu.

Tema ovogodišnjeg takmičenja „Vetar, voda, sunce – u službi energije“ nije slučajno izabrana. Kompanija Siemens je jedna od inicijatora u sveukupnoj akciji podizanja svesti o energetskoj efikasnosti, korišćenju energije dobijene iz obnovljivih izvora i zelenih tehnologija sa ciljem smanjenja emisije ugljen dioksida u Republici Srbiji.

Ove godine na takmičenje se prijavilo 640 timova osnovnih i srednjih škola širom Srbije, a završene multimedijalne prezentacije je predalo 272 tima, i to 163 tim iz osnovnih škola i 109 timova iz srednjih škola.

Pobednici, po takmičarskim kategorijama su:

– Starosna grupa 12-15 godina:

1. mesto : tim „Aeropolis“ iz osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Niška Banja

2. mesto: Tim „Sunčev osmeh“ iz osnovne škole „Dule Karaklajić“, Lazarevac

3. mesto: Tim „Krug“ iz osnovne škole „14. oktobar“, Beograd

Starosna grupa 16-19 godina:

1. mesto: Tim „Titans“ iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, Beograd

2. mesto: Tim „Counter Clockwise“ iz Matematička gimnazija, Beograd

3. mesto: Tim „Maximum Company” iz Tehničke škole Železnik,

Ove godine takođe su dodeljene i specijalne nagrade radovima odabranim od strane novinarskog žirija. Specijalnu PRESS nagradu – ček u iznosu od 500 EUR osvojili su:

Tim „Sunčev osmeh“ iz osnovne škole „Dule Karaklajić“, Lazarevac

Tim „Titans“ iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, Beograd

Svečana dodela je završena najavom da ćemo i sledeće godine nastaviti sa ovom inicijativom sa ciljem da zajedničkim aktivnostima nastavimo da podstičemo učenike da istražuju, otkrivaju nove tehnologije, razvijaju timski duh i kreativnost.

Leave a Reply