Događaji

Dolaze Dani budućnosti

Na manifestaciji „Dani budućnosti: Robotika“, koja se održava od 24. septembra do 15. oktobra, posetioci će videti više od 25 robota iz raznih krajeva sveta

Koliko smo daleko od budućnosti? Sa idejom da predstavi dosadašnji razvoj robotike, da pokaže njene trenutne rezultate, saznanja i dileme, ali pre svega da ukaže na budućnost koja dolazi, Centar za promociju nauke je u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, organizovao prvi naučnopopularni festival u potpunosti posvećen robotima.

Pod nazivom „Dani budućnosti: Robotika“, ova manifestacija se u Beogradu održava od 24. septembra do 15. oktobra 2012. godine. Na centralnoj lokaciji, u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5, posetioci će moći da vide više od 25 vrsta robota iz raznih krajeva sveta.

U bogatom programu, koji obuhvata filmove, predavanja, tribine i brojne radionice, posebno se izdvaja trodnevno predstavljanje najnaprednijeg humanoida na svetu, ASIMO robota iz Japana. Na manifestaciji gostuju i NAO i ECCEROBOT, kao i razni drugi roboti, od usisivača do industrijskih i vojnih. Uz robote, među gostima su i brojni robotičari iz celog sveta.

Festival „Dani budućnosti: Robotika“organizuje se uz podršku ugledne međunarodne organizacije – Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE), kao i Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS). Pored Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke, manifestaciji se pridružio niz naučnih institucija, društava, obrazovnih ustanova iz Republike Srbije, ali i veliki broj najuglednijih svetskih univerziteta. Ovaj festival podržale su mnoge domaće i strane kompanije, kao i više desetina medijskih partnera.

Zašto Centar za promociju nauke organizuje festivale poput ovog? Rezultati istraživanja koje je tokom 2012. godine Centar sproveo u saradnji sa Filozofskim fakultetom i agencijom MASMI, na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, pokazuju da se građani Srbije u velikom procentu plaše naučnog napretka i da ga ne poznaju dovoljno. Međutim, čak 90 odsto građana Srbije veruje kako jedan od državnih prioriteta mora biti širenje naučne pismenosti.

„Dani budućnosti: Robotika“ je manifestacija koja pripada seriji akcija koje Centar za promociju nauke sprovodi sa idejom izgradnje društva zasnovanog na znanju. Povod za pokretanje manifestacije posvećene budućnosti je širenje naučne pismenosti među građanima Srbije, kao i očigledna potreba da se društvo koje je tradicionalno posvećeno prošlosti zainteresuje i pokrene ka tehnološkom napretku.

U pismenosti leži i prvi korak ka budućnosti. Putovanje kroz svet robota, kroz njihove uspone i padove, neprekidno je obeleženo idejom budućnosti. To je dugačak put kroz suočavanje sa izazovima koje donose nauka i razvoj tehnologije, ali i sa nadama hiljada istraživača i raznovrsnim stremljenjima koja jedina vodeka budućnosti.

One thought on “Dolaze Dani budućnosti

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Kakva buducnost, kakvi bakraci, to je sve sada. Ona (robotika), kompjuterizacija i mehanizacija su, po mom misljenju, glavni uzroci nezaposlenosti – tehnoloske nezaposlenosti u tzv. razvijenim pa i u zemljama u razvoju.

Leave a Reply