Događaji

E-klubovi za žene na selu

Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, preduzeca i politicke stranke u Srbiji u obavezi su da naprave plan za unapredjivanje rodne ravnopravnosti u narednih godinu dana. Do ovog trenutka to je ucinilo cak pet politickih stranaka i 190 poslodavaca.

„Medju strankama koje su prve dostavile plan za podsticanje i unapredjenje ravnomerne zastupljenosti zena i muskaraca u organima stranke, kao i prilikom predlaganja kandidata za izbore poslanika i odbornika nalaze se DS, Narodna partija, SRS, G17 Plus i DSS. Istovremeno, to je ucinilo i 190 kompanija medju kojima su Metalac Gornji Milanovac, Dijamant Zrenjanin, Forma Ideale, Florida Bel Beograd, US Steel Srbija, Ericsson i dr.“ – pohvalila je najodgovornije organizacije i preduzeca Natalija Micunovic, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike i dodala:

„Rodna ravnopravnost je neophodna da bismo imali pravedno drustvo, a postovanje prava zena za to je preduslov. Bez rodne ravnopravnosti nema razvijenog drustva jer je doprinos zena neophodan za njegov razvoj.“

Uprava za rodnu ravnopravnost je za narednih godinu dana definisala tri prioritetne oblasti (od sest definisanih Akcionim planom za sprovodjenje Nacionalne strategije za poboljsanje polozaja zena i unapredjivanje rodne ravnopravnosti,) a to su: ekonomsko osnazivanje zena, zene u politici i zene u medijima. Sprovodjenje aktivnosti iz ove tri oblasti finansijski je podrzala Svedska agencija za medjunarodni razvoj (SIDA).

U okviru aktivnosti ciji je cilj ekonomsko osnazivanje zena, Uprava za rodnu ravnopravnost je za narednu godinu najavila osnivanje 5 „e-klubova“ za zene na selu, a u narednih 10 dana raspisace i konkurs za dodelu sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom. Na ovaj nacin Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima zeli da pomogne osnazivanje i ekonomsku samostalnost zena na selu.

E-klubovi ce biti ravnomerno teritorijalno rasporedjeni i formirani u saradnji sa lokalnim samoupravama. Projekat ce omoguciti opremanje prostorija, obuku za rad na racunaru, a cilj je povezivanje sa slicnim klubovima u inostranstvu, edukacija, razmena iskustava, unapredjenje uslova zivota i bolji standard.

Dodeljivanjem sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom, Uprava za rodnu ravnopravnost u saradnji sa donatorima, omogucava unapredjivanje preduzetnistva medju zenama tako sto ce finansijski podrzati unapredjivanje njihove ponude.

Od ostalih aktivnosti Uprave, u toku je odabir projekata podrske aktivnostima 10 lokalnih nevladinih organizacija koje se bave ekonomskim osnazivanjem zena, a naredne godine Uprava planira da organizuje studijske posete za politicarke, preduzetnice i novinare kako bi ih upoznala sa iskustvima drugih zemalja u ovim oblastima i pozitivnim primerima iz prakse.
Podsecamo, Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike bavi se poboljsanjem polozaja zena u Srbiji. U toku tri godine postojanja, zahvaljujuci radu Uprave, uspostavljen je zakonodavni okvir u ovoj oblasti. Doneti su Zakon o ravnopravnosti polova, Strategija za poboljsanje polozaja zena i unapredjivanje rodne ravnopravnosti, kao i Akcioni plan za sprovodjenje Nacionalne strategije za poboljsanje polozaja zena i unapredjivanje rodne ravnopravnosti.
S obzirom na veliki doprinos zena svim oblastima drustvenog zivot, Uprava za rodnu ravnopravnost ce se truditi da u narednom periodu istakne ulogu zena u politici i ekonomiji, kao i pozitivnu ulogu medija u unapredjivaanju rodne ravnopravnosti.

Leave a Reply