Događaji

E-VEŠTINE ZA SRBIJU

Evropska unija je shvatila važnost e-veština za podizanje konkurentnosti privrede, pa moramo i mi, rekla je Jasna Matić, ministarka telekomunikacija i informatičkog društva, na Okruglom stolu u PKS

Zbog sve veće potrebe za podizanjem informatičke i digitalne pismenosti , u svim evropskim zemljama od 1. do 5. marta sprovode se aktivnosti u okviru Nedelje e-veština. Manifestacije se održavaju pod pokroviteljstvom EU, Evropske komisije i Evropske ICT skupštine, sa 300 000 učesnika u preko 20 zemalja sa preko 100 različitih aktivnosti. U okviru te panevropske inicijative, u Privrednoj komori Srbije održan je Okrugli sto „E-veštine za Srbiju“, koji su organizovali Ministarstvo telekomunikacija i informatičkog društva, PKS i Majkrosoft Srbija.

Evropska unija je shvatila važnost e-veština za podizanje konkurentnosti, pa moramo i mi, rekla je ministarka Jasna Matić u uvodnom izlaganju na Okruglom stolu. Ministarstvo telekomunikcija i informatičkog društva pokrenulo je niz akcija u tom smeru. „Klikni bezbedno“ treba da edukuje decu, koja čine većinu korisnika interneta, šta smeju a šta ne smeju, da bi se zaštitila od mogućih zloupotreba, s obzirom da „u globalnom sistemu nisu svi dobronamerni“. Ova akcija je počela prošle godine, a ove godine treba da uključi škole, pedagoge i psihologe i savete roditelja, istakla je ministarka Matić.

Druga akcija Ministarstva namenjena je univerzitetskoj populaciji i zasniva se na projektu koji se radi u saradnji sa Grčkom u okviru Helenik plana. Od šest ipo miliona evra, koliko je izdvojeno za projekat, većina sredstava ide za optičke kablove, a manji deo za mrežnu opremu, rekla je ministarka Matić.

Vladan Živanović, generalni menadžer Majkrosofta Srbija, naglasio je da će već za nekoliko godina 90 odsto radnih mesta zahtevati informatičku pismenost. E-veštine su nužnost, pa ih moramo uvesti u obrazovanje na zreo način, istakao je Živanović. Majkrostoft je vrlo aktivan u uvođenju obrazovanja na daljinu, u čemu važnu ulogu ima i istraživački centar u Beogradu, jedan od svega šest, koliko ih Majkrosoft ima u svetu. Kao domaća svetska kompanija, po Živanovićevim rečima, Majkrosoft je do sada u Srbiji investirao preko milion dolara u edukaciju mladih ljudi i nastavnika.

Govoreći o važnosti e-veština za privredu, Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS, istakla je da u Srbiji postoji generacijski jaz kod korišćenja informacionih tehnologija. Da se ulaganje u ICT isplati, Jovanovićeva je ilustrovala podatkom da je u 15 prvih članica EU samo ulaganjem u ovu oblast tokom deset godina povećana produktivnost za 50 odsto. Kako se Srbija nalazi u drugoj grupi po konkurentnosti, što znači da je povećanje produktivnosti neophodno, evidentan je interes privrede da ulaže u razvoj e-veština.

Leave a Reply