Događaji

Evropska konferencija mreže “Dostignuća mladih”

Više od 100 učesnika iz cele Evrope prisustvovalo je trodnevnoj konferenciji evropske mreže Dostignuća mladih koja je po prvi put održana u Beogradu.

Cilj konferencije bio je unapređenje preduzetničkog obrazovanja kroz zajedničko delovanje nacionalnih kancelarija Dostignuća mladih i prepoznavanje ove vrste obrazovanja od strane nadležnih institucija na evropskom nivou.

Konferenciji su prisustvovali zaposleni u nacionalnim kancelarijama Albanije, Austrije, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Nemačke, Grčke, Slovenije, Izraela, Italije, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Makedonije, Malte, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Sjedinjenih američkih država, Slovačke, Srbije, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, Velike Britanije, Belgije, Italije i Bugarske.

Prvog dana konferenciju je otvorila Karolajn Džener, izvršna direktorka evropske mreže, koja je govorila o unapređivanju mehanizama za uključivanje javnog i privatnog sektora u proces preduzetničkog obrazovanja, povezivanju učenika osnovnih i srednjih škola iz cele Evrope kroz različita takmičenja u preduzetničkim veštinama kao i o dodatnoj sertifikaciji najuspešnijih učenika u programu izdavanjem Pasoša preduzetničkih veština.

Juče 26. novembra, poslednjeg dana konferencije, učesnicima se obratio Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je pohvalio ovaj globalni program preduzetničkog obrazovanja i istakao važnost sticanja preduzetničkih veština u mlađem uzrastu obrazovanja kroz primer učeničkih kompanija u Srbiji koje su prerasle u realne kompanije.

Leave a Reply