Događaji

FIT-ov “iVar Team” zapažen na Imagine Cup 2009

IT laboratorija Fakulteta informacionih tehnologija postigla zapažen uspeh na takmičenju Imagine Cup.

Takmičenje „Imagine Cup” ima devet kategorija, ali se samo za dizajn softvera održavaju nacionalna finala, dok se pobednici za ostale kategorije biraju preko interneta. Naši studenti Miloš Popović, Nikola Stamatović, Milan Krstin i Stefan Mirković, učestvovali su po prvi put pod imenom „iVar Team”. Njihov projekat zove se „Study desk”.

“Ideja postoji već godinama. Smislili smo virtuelni interaktivni sto koji olakšava dodatne stvari prilikom učenja, kao što je pristup internetu, gledanje predavanja i slično. Korisnik ima mnogo prirodniji način pristupa zato što ne radi preko miša i tastature, već koristi svoje ruke – kaže za „24 sata” Miloš Popović.
Rešenje problema sa kojima se suočava svet
Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, otvarajući u Beogradu srpsko finale takmičenja „Imagine cup 2009”, istakla je da je to manifestacija na kojoj se mladi ljudi takmiče u iznalaženju softverskih rešenja za rešavanje najtežih problema današnjice. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je rešenje milenijumskih ciljeva UN i velikih problema sa kojima se čovečanstvo suočava.

Za učešće na ovogodišnjem „Imagine cup-u” prijavilo se oko 650 učesnika, 50 odsto više nego prošle godine. Za celokupno takmičenje ove godine prijavilo se oko 250.000 učenika i studenata iz celog sveta.

Leave a Reply