Događaji

Gartner brifing 21. septembra u Beogradu

Gartner 21. septembra, od 10.00 do 14.00 časova, organizuje brifing u Beogradu, u hotelu Zira.

Domaćini brifinga su: Petar Kočović, direktor za Srbiju, Calisto Adriatic/Gartner i Ivan Maglić, regionalni direktor, Gartner Adriatic/Calisto.

Osnovna predavanja će održati istaknuti Gartner analitičar John Mahoney:

  • Digital Convergence and the Internet of Everything” i
  • Shadow IT and The Skills Your Enterprise Needs”.

Virtuelni svet Interneta kakvog smo do sada poznavali, počinje da pušta korene u fizički svet. Međusobno povezivanje svega – informacija, sistema, ljudi, mesta i stvari – nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Preduzećima, vladama, zajednicama i pojedincima pruža se mogućnost stvaranja inovativnih vrednosti koje do sada nismo bili u mogućnosti da stvorimo. “Budite među prvima koji će ih iskoristiti” ističe John Mahoney, kao temu briefinga u Beogradu.

Ali o čemu se zapravo radi? Od sredine 90-ih prošlog veka, pa do prelaska u novi milenijum Internet nam je služio kao izvor informacija (Internet of Information), a istovremeno smo razvijali mrežu poslovnih i potrošačkih aplikacija (Internet of Systems). Početkom 2000-ih smo počeli da se sve intenzivnije družimo kroz razne društvene mreže (Internet of People). Uskoro i lokacije (javna mesta i privredni sadržaji) započinju da nude informacije o sebi, svojim trenutnim aktivnostima i učesnicima, kao i dostupnim uslugama (Internet of Places). Od 2010. godine sve veći interes pobuđuje inteligentno umrežavanje pametnih uređaja, robe široke potrošnje i fizičkih dobara (Internet of Things).

Gotovo svim stvarima se može dodeliti IP adresa ili mogu upućivati na sadržaj ili uslugu na Internetu (npr. putem 2D bar-kodova). Biljka može da javi da treba da se zalije, proizvodna oprema može sama da kontroliše svoje stanje i da zakaže servis, uređaji široke potrošnje i automobili mogu biti povezani – to sve više nije naučna fantastika već primeri iz prakse. Ova migracija u fizički svet će imati veliki uticaj na sve vrste organizacija koje postupno uviđaju da kombinacijom ovih različitih vrsta Interneta mogu transformisati poslovanje stvarajući nove, znatno uspešnije i efikasnije poslovne modele. Ali, tek se oko 2015. godine očekuje konvergencija ovih “različitih Interneta” u jedinstveni “Internet svega” (Internet of Everything).

Gartner procenjuje da je u 2011. godini manje od 30 posto IT direktora bilo odgovorno za celokupnu tehnologiju preduzeća. Mnogi uspešni IT direktori uviđaju da nove tehnologije koje preplavljuju njihovu organizaciju, a kojima sami ne upravljaju, a ponekad i nemaju saznanja o njihovom postojanju (tzv. “IT u senci”), ne moraju nužno da budu balast, već bi se mogle iskoristiti kako bi se ostvarila konkurentska prednost. Ukoliko se pravilno postave, upravo bi IT direktori mogli biti kormilari promena i rasta organizacije.

Na briefing su pozivani IT direktori i njihovi pomoćnici, direktori marketinga i prodaje, kao i svi koji imaju značajnu ulogu u kreiranju strategije i korišćenja IT uređaja, softvera i usluga koje ne kontroliše matična IT organizacija, kao i zaposlene u ljudskim resursima, kao spone između IT organizacije i ostalih poslovnih segmenata u cilju boljeg upravljanja “IT-em u senci”.

Pošto je broj mesta ograničen, zainteresovani treba blagovremeno da rezervišu mesta na:petar.kocovic[at]gartner.com

Izvor: IKT Bilten br. 264

Leave a Reply